Suomen suurimman teleoperaattorin Elisan liiketoiminta sujui loppuvuonna ennakko-odotusten mukaisesti.
Liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavasta ajankohdasta viisi prosenttia 563 miljoonaan euroon ja liikevoitto seitsemän prosenttia 119 miljoonaan euroon.
Yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että viime vuoden tuloksesta osinkoa maksettaisiin 2,15 euroa osaketta kohti. Osinkoehdotus on hieman suurempi kuin mitä analyytikot odottivat.
Yhtiö pitää kuluvan vuoden näkymänsä ennallaan, vaikka talouden kehittyminen on epävarmaa, inflaatio on nopeaa ja energia edelleen verraten kallista.
Elisa arvioi liikevaihtonsa olevan yhtä suuri tai hieman suurempi kuin viime vuonna pääasiassa matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden kasvun takia.
Kuluvan vuoden vertailukelpoisen käyttökatteen Elisa arvioi olevan yhtä suuri tai hieman suurempi kuin viime vuonna. Käyttökate tarkoittaa liiketoiminnan tulosta ennen poistoja, veroja ja rahoituseriä.
Viime vuonna Elisan liikevaihto oli 2,1 miljardia euroa, käyttökate 735 miljoonaa euroa ja liikevoitto 472 miljoonaa euroa.
Varovainen arvio liiketoiminnan kehittymisestä tänä vuonna johtuu epävarmuudesta. Toisaalta hallituksen esittämää kohtalaisen muhkeaa osinko voi pitää merkkinä siitä, että luottamus yhtiön menestyksen on suuri.
”Taloudellinen epävarmuus markkinoilla on Venäjän aloittaman sodan takia normaalia suurempi. Vaikutukset meidän liiketoimintaan ovat olleet tähän mennessä aika vähäiset, mutta epävarmuuden takia on mahdollista, että yritykset voivat alkaa jarruttaa investointejaan digitaalisuuteen”, sanoo toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.
Elisan kuluttajaliiketoiminnassa epävarmuus saattaa Mattilan mukaan heijastua televisio- ja viihdepalvelujen kysyntään.
Sähkön kallistumisen vaikutus Elisan kannattavuuteen on ollut ainakin toistaiseksi maltillinen.
”Kun digitalisaatio etenee, sähkönkulutus kasvaa, vaikka olemme parantaneet energiatehokkuuttamme. Tämä tarkoittaa, että meidän energiakustannukset kasvavat, vaikka sähkönhinta ei nousisi. Pitkäjänteisen toimintatapamme ansiosta suojautuneet energian kallistumista vastaan paremmin kuin lähikilpailijamme.”
Elisan kilpailijat Telia ja Dna ovat kertoneet nostavansa hintojaan sähkön kallistumisen takia.
”Sähkön kallistumisen takia olemme tarkistaneet hintojamme. On kuitenkin syytä painottaa, että eurooppalaisessa vertailussa hinnat ovat Suomessa halpoja etenkin rajattoman tiedonsiirron ansiosta ja langattoman tiedonsiirron määrän kasvaessa”, toimitusjohtaja Mattila sanoo.