Teräsyhtiö SSAB teki historiansa parhaan tuloksen

Euroopan-toiminnot valahtivat loppuvuonna tappiolle, mutta muut

SSAB:n Raahen-tehtaan toinen masuuni oli loppuvuonna suljettuna Euroopan teräksen kysynnän vähentymisen vuoksi. Nyt markkinatilanne on yhtiön mukaan tasaantunut, ja masuuni on jälleen käytössä.

27.1. 9:48

Teräsyhtiö SSAB teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen, vaikka loppuvuonna teräksen kysyntä Euroopassa vähenikin ja Euroopan-toiminnot tekivät tappiota. Kertaeristä puhdistettu liiketulos koko vuodelta oli 29,3 miljardia kruunua eli 2,62 miljardia euroa.

Loka–joulukuussa Euroopan markkinatilanne oli yhtiön mukaan heikko, ja SSAB vähensi tuotantoa ja aikaisti Raahen-tehtaan toisen masuunin huoltoseisokkia. Vuoden viimeisellä neljänneksellä Euroopan-toimintojen oikaistu liiketulos valahti noin 20 miljoonaa euroa tappiolle, ja koko konsernin liiketulos lähes puolittui 337 miljoonaan euroon.

Muutoin vuosi oli kuitenkin SSAB:lle hyvä, ja muut liiketoiminnat kompensoivat kompuroinnin Euroopassa.

Yhtiö arvioi Euroopan teräsmarkkinoiden nyt tasaantuneen, mutta inflaatiosta, korkojen noususta ja Ukrainan sodasta johtuen epävarmuus on edelleen suurta. Suljettuna ollut masuuni Raahessa on käynnistetty uudelleen.

Yhtiö arvioi, että alkuvuonna sen toimitusmäärät asiakkaille kasvavat, mutta hinnat laskevat.

SSAB valmistelee fossiilittomaan tuotantoon siirtymistä Euroopassa vuoden 2030 tienoilla. Tältä osin SSAB:lla ei ollut perjantaina uutta kerrottavaa. Selvitystyöt Raahessa ja Luulajassa jatkuvat. Yhtiön pilottilaitos Ruotsissa tuotti viime vuonna 500 tonnia vähähiilistä terästä.

Yhtiö on sanonut, että vaadittavat investoinnit ovat niin suuria, ettei yhtiö voi tehdä niitä yhtä aikaa. Siksi investoinnit käynnistyvät ensin siellä, missä edellytykset ovat nopeammin kunnossa. Tämä tarkoittaa muun muassa tarvittavia lupia sekä sähkön saannin turvaamista, sillä vetypohjainen terästuotanto kuluttaa paljon sähköä.

Marraskuussa yhtiön toimitusjohtaja Martin Lindqvist sanoi, että Raahessa valmistelut ovat edenneet nopeammin kuin Luulajassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita