Fortumin hallituksen puheen­johtaja menee vaihtoon – Tuppurainen ei ota kantaa Rauramon kohtaloon

Fortumin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi esitetään Pohjola Pankin entistä toimitusjohtajaa ja Orionin hallituksen puheenjohtajaa Mikael Silvennoista.

27.1. 10:03 | Päivitetty 27.1. 13:15

Energiayhtiö Fortumin johdossa on edessä suuri myllerrys. Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa yhtiön hallituksen kokoonpanoon isoja muutoksia, muun muassa puheenjohtajan vaihtamista.

Uudeksi puheenjohtajaksi esitetään Mikael Silvennoista. Hallitusta johtaa nykyisin Veli-Matti Reinikkala.

Silvennoinen toimii tällä hetkellä johdon suorahakuun erikoistuneen konsulttiyhtiön IMS Talentin hallituksen puheenjohtaja ja johtaa myös lääkeyhtiö Orionin hallitusta. Hän istuu myös rakennusyhtiö SRV:n perustajan Ilpo Kokkilan sijoitusyhtiön Pontoksen hallituksessa.

Vuosina 1997–2013 Silvennoinen toimi Pohjola Pankin toimitusjohtajana.

”[Silvennoisella] on pitkä finanssialan kokemus ja vahvat näytöt sekä vaativista johtotehtävistä että teollisten pörssiyhtiöiden hallitustyöskentelystä”, sanoo osakkeenomistajien nimitystoimikunnan puheenjohtaja, finanssineuvos Maija Strandberg tiedotteessa.

Strandberg edustaa Fortumin suurinta omistajaa, Suomen valtiota, joka omistaa yli puolet Fortumin osakkeista.

Uudeksi puheenjohtajaksi esitetään Mikael Silvennoista (vas.). Hallitusta johtaa nykyisin Veli-Matti Reinikkala.

Hallituksen puheenjohtajan vaihdos ajoittuu kohtaan, jossa Fortum luo itselleen uutta strategiaa ilman Uniperia. Yhtiö pyrkii myös eroon Venäjän-toiminnoistaan. Yhtiö on kertonut, että jatkossa se keskittyy puhtaaseen pohjoismaiseen sähköön.

“Fortum päivittää strategiansa ja palaa juurilleen Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ja Euroopan energiakriisin seurauksena. Osakkeenomistajien nimitystoimikunta haluaa osaltaan tukea Fortumin uutta alkua ja on tehnyt kattavan arvioinnin hallituksesta. Näkemyksemme on, että Fortumin hallitukseen tarvitaan nyt vahva pohjoismainen painotus ja jäseniä hieman erilaisista taustoista”, Strandberg sanoo tiedotteessa.

Nimitystoimikunta ehdottaa kymmenhenkiseen hallitukseen kaikkiaan kuutta uutta jäsentä. Osin vaihdokset selittyvät sillä, että Uniper-taustaiset henkilöt jättävät Fortumin.

Silvennoisen lisäksi uusina jäseninä Fortumin hallitukseen ovat nousemassa konsulttiyhtiö Afryn toimitusjohtaja Jonas Gustavsson, suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Rejlers Finlandin kestävien energiaratkaisuiden johtaja Marita Niemelä, kansainvälisen Hitachi Energy -yhtiön Euroopan-johtaja Johan Söderström sekä Metsä Groupin talousjohtaja Vesa-Pekka Takala.

Myös nimitystoimikuntaa johtava finanssineuvos Strandberg on itse ehdolla Fortumin hallitukseen. Hän korvaa hallituksessa valtion edustajana toimineen valtion omistajaohjausyksikön päällikön Kimmo Viertolan.

Samaan aikaan päästöttömän sähkön riittävyydestä tulevaisuudessa on tullut Suomessa kriittisen tärkeä kysymys, sillä se on edellytys teollisuuden vähähiilisille investoinneille, esimerkiksi vedyn tuotannolle.

”Fortumin uudelta puheenjohtajalta odotan kykyä johtaa yhtiötä tilanteessa, jossa valtion strateginen intressi on ehkä entistäkin suurempi. Haluamme varmistaa sähkön saannin kaikissa tilanteissa. Odotamme investointeja sähköntuotantoon ja kotimaahan”, sanoo omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

Fortumilla on pian uusi strategia ja uusi hallituksen puheenjohtaja, mutta onko sillä pian myös uusi toimitusjohtaja? Tuppurainen ei ota kantaa nykyisen toimitusjohtajan Markus Rauramon tulevaisuuteen.

”En lähde tällaisella arvuuttelemaan millään tavalla. Nyt yhtiölle valitaan uusi hallitus, ja on hallituksen keskeisiä tehtäviä valita yhtiölle toimitusjohtaja. Luotan tässä Fortumin uuden hallituksen harkintakykyyn”, Tuppurainen sanoo.

Hänen mukaansa Fortum on uuden alun edessä, ja hallitus arvioi, onko nykyinen johto paras panemaan toimeen uutta strategiaa.

Tuppuraisen mukaan hänen välinsä Rauramoon ovat kunnossa.

”Kyllä. Yhteys on toiminut moitteettomasti. Pidämme säännöllisesti yhteyttä, viimeksi viime viikolla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita