Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia. Näin voisi luonnehtia Suomen valtion perjantaisia toimia.
Valtio ravisteli energiayhtiö Fortumin johdon poikkeuksellisella tavalla täysin uusiksi. Hallitukseen tulee kuusi uusi jäsentä ja lähtöpassin sai muun muassa yhtiön hallitusta johtanut Veli-Matti Reinikkala.
Omistajaohjauksesta vastannut ministeri Tytti Tuppurainen (sd) kiitteli Reinikkalaa kovasta työstä vaikeina aikoina. Eipä hän olisi tiedotustilaisuudessa käytännössä muuta voinut tehdäkään.
Reinikkalan tilalle uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi nousee Mikael Silvennoinen. Hän toimii tällä hetkellä johdon suorahakuun erikoistuneen konsulttiyhtiön IMS Talentin hallituksen puheenjohtajana ja johtaa myös lääkeyhtiö Orionin hallitusta. IMS Talent on Silvennoisten perheyhtiö. Yhtiö on Silvennoisen vaimon perustama. Silvennoinen istuu myös rakennusyhtiö SRV:n perustajan Ilpo Kokkilan sijoitusyhtiön Pontoksen hallituksessa.
Silvennoiseen kohdistuu poikkeuksellisen suuria odotuksia valtion suunnalta. Ministeri Tuppuraisen mukaan valtion intressi yhtiöön on nyt entistäkin väkevämpi.
"Fortumin uudelta puheenjohtajalta odotan kykyä johtaa yhtiötä tilanteessa, jossa valtion strateginen intressi on ehkä entistäkin suurempi. Haluamme varmistaa sähkön saannin kaikissa tilanteissa. Odotamme investointeja sähköntuotantoon ja kotimaahan”, Tuppurainen sanoi.
Lue lisää: Fortumin hallituksen puheenjohtaja menee vaihtoon – Tuppurainen ei ota kantaa Rauramon kohtaloon
Hallituksen puheenjohtaja on pörssiyhtiössä käytännössä suurin pomo. Hän johtaa yhtiön toimitusjohtajaa nimittävää hallitusta ja toimii siis käytännössä toimitusjohtajan esimiehenä.
Hätäisimmät voisivat päätellä johtajanvaihdoksesta, että Suomen valtio haluaa vaihtaa myös yhtiön toimitusjohtajan Markus Rauramon. Kysymyksen Rauramon jatkosta Tuppurainen sivuutti käytännössä täysin.
”En lähde tällaisella arvuuttelemaan millään tavalla. Nyt yhtiölle valitaan uusi hallitus, ja on hallituksen keskeisiä tehtäviä valita yhtiölle toimitusjohtaja. Luotan tässä Fortumin uuden hallituksen harkintakykyyn”, Tuppurainen sanoi.
Samalla hän kiitteli Rauramoa mutkattomasti toimineesta yhteistyöstä.
Hallituksen puheenjohtajavaihdoksen lisäksi kiinnostavaa on, että Fortumin johdossa korostuu nyt läheisyys Suomeen.
"Fortumin hallitukseen tarvitaan nyt vahva pohjoismainen painotus ja jäseniä hieman erilaisista taustoista", muotoilee Fortumin omistajaohjauksesta vastaava finanssineuvos Maija Strandberg tiedotteessa.
Fortumin nykyhallituksessa silmiinpistävää on, että hallituksen nykyjäsenistä ainoastaan valtion virkamies eli Kimmo Viertola asuu Suomessa. Kaikki muut suomalaiset jäsenet ovat asuneet ja tehneet pitkää uraa ulkomailla.
Esimerkiksi puheenjohtaja Reinikkala asuu Sveitsissä ja on tehnyt työuransa ABB:ssä. Asuinpaikalla on merkitystä, sillä vuosikymmeniä ulkomailla asunut katsoo Suomen energiamarkkinaa etäältä. Samalla myös kansallisen edun puntarointi voi jäädä ohueksi.
Uusissa hallitusesityksissä korostuu myös Strandbergin rooli. Valtioneuvoston kansliassa työskentelevä Strandberg nousi kesän ja syksyn aikana merkittävään rooliin Fortumin ja Uniperin pelastuspaketeista käytävissä keskusteluissa.
Neuvottelut käytiin virallisesti Fortumin, Uniperin ja Saksan valtion välillä. Suomen valtion rajanvedoilla oli silti lopputuloksen kannalta erittäin suuri merkitys. Nyt Strandberg siirtyy Fortumin hallitukseen.
Suomalaisten on syytä olla kiinnostunut, kuka Fortumia johtaa ja ennen kaikkea, miten yhtiötä johdetaan.
Fortumin vuonna 2017 alkanut Uniper-seikkailu aiheutti Fortumille noin kuuden miljardin euron tappiot. Valtio omistaa Fortumista yli puolet, joten tappioissa paloi myös veronmaksajien rahoja.
Nyt yhtiö on käytännössä samassa pisteessä kuin vuonna 2008, siis ennen Venäjän toimintojen ja Uniperin ostoa.
Tuppuraisen sanoin: ”Fortumissa on uuden alun aika, ja yhtiö palaa juurilleen.”
Käytännössä juurille paluu tarkoittaa, että Fortum on nyt pääosin energiayhtiö, joka tuottaa sähköä Pohjoismaissa pääasiallisesti vesi- ja ydinvoimalla.
Fortum julkaisee viime vuoden lopun tuloksensa ja uuden strategiansa maaliskuun alussa. Tulos antaa esimakua Uniperista riisutun Fortumin tuloksentekokyvystä.
Etenkin strategian julkaisuun liittyy Uniper-tappion jälkeen poikkeuksellisen suurta mielenkiintoa. Veronmaksajien kannalta on selvää, ettei uusiin harhalaukauksiin ole enää varaa.