FT: Pankit varoittavat Yhdys­valtojen velkakatto­neuvotteluiden riskeistä

Velkakaton nostaminen voi olla vaikeaa kongressin hajanaisuuden takia.

Yhdysvaltojen kongressitalo Washingtonissa.

28.1. 13:39

Yhdysvaltojen valtiovelan enimmäismäärän lähestyminen aiheuttaa taloudelle suuria riskejä, arvioivat liikepankit JP Morgan ja Goldman Sachs sanomalehti Financial Timesin (FT) mukaan.

Riskit olivat viimeksi yhtä suuret vuonna 2011, jolloin Yhdysvallat menetti riskittömän luottoluokituksensa. FT:n mukaan JP Morgan arvioi perjantaina asiakkailleen lähettämässään raportissa, että kiista velkakatosta voi olla talouden tärkein kysymys tänä vuonna.

Kongressissa on ollut viime vuosina monta kiistaa lainakaton nostamisesta, mutta se ei ole koskaan laiminlyönyt lainojen maksamista.

Poliittisen hajanaisuuden takia sopimus velkakaton nostamisesta voi olla erityisen hankalaa ja aiheuttaa riskin lainojen laiminlyönnistä, arvioi JP Morganin Yhdysvaltojen-talouden pääekonomisti Michael Feroli FT:n mukaan.

Hänen mukaansa lainojen laiminlyönnin seurauksia on vaikea arvioida, mutta vakava taantuma olisi yksi mahdollinen uhkakuva. Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla suuri vaikutus maailmantalouteen.

Liittovaltion joukkolainamarkkinat ovat kansainvälisen rahoitusjärjestelmän perusta sekä keskuspankkien ja sijoittajien maailmanlaajuinen turvasatama.

Liittovaltion maksukyvyttömyys heijastuisi todennäköisesti laaja-alaisesti arvopapereiden ja eri omaisuuserien hintoihin eri puolilla maailmaa.

Yhdysvaltojen hallitus ryhtyi viime viikolla ”poikkeuksellisiisiin toimiin” täyttääkseen velvoitteensa sen jälkeen, kun valtiovelka ylitti 31 400 miljardin dollarin enimmäismäärän.

Edustajainhuoneen republikaanienemmistö on vaatinut suuria budjettileikkauksia sen sijaan, että velkakattoa nostettaisiin. Valkoisen talon ja senaatin demokraattien enemmistön mielestä budjettileikkaukset eivät ole mahdollisia.

”Meillä on suurin riski velkarajoitusongelmista sitten vuoden 2011”, sanoi Goldman Sachsin johtava politiikan ekonomisti Alec Phillips FT:lle. Hän myös lisäsi, että tällä kertaa Yhdysvalloilla on enemmän velkaa ja korot ovat korkeammat.

UBS-pankin ekonomisti Pablo Villanueva korosti FT:lle, että ongelma on erilainen kuin ennen, koska keskuspankki kiristää nyt rahapolitiikkaa ja supistaa tasettaan, jolloin rahaa poistetaan taloudesta.

Taseen supistaminen tarkoittaa, että keskuspankki arvopapereiden erääntyessä takaisin maksettavaa pääomaa ei enää sijoiteta uudelleen. Yhdysvaltojen keskuspankin taseessa on runsaasti liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita