Japani ja Hollanti liittyivät mikro­siruissa Yhdys­valtojen rintamaan Kiinaa vastaan

Yhdysvallat pyrkii estämään Kiinaa kehittämästä puolijohdeteollisuutta, joka palvelisi sen aseteollisuutta.

Hollantilaisen ASML:n pääkonttorissa on Hollannissa Veldhovenissa, jossa yhtiö myös valmistaa mikropiirien tuotannossa tarvittavia koneita.

28.1. 15:53 | Päivitetty 29.1. 10:09

Japani ja Hollanti rajoittavat mikropiirien valmistuksessa tarvittavien koneiden vientiä Kiinaan, kertovat sanomalehti Financial Times ja uutistoimisto Bloomberg.

Molemmat valtiot saivat vientirajoituksista aikaan sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa. Tavoitteena on vaikeuttaa Kiinan pyrkimyksiä valmistaa kehittyneitä aseita.

Financial Timesin ja Bloombergin uutiset perustuvat tietoihin, jotka on saatu useilta neuvotteluista perillä olevilta tahoilta.

Lähteiden mukaan sopimus saatiin aikaan perjantaina Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa. Kolme kuukautta sitten Yhdysvallat kielsi kotimaisia yrityksiään myymästä mikropiirien valmistuksessa tarvittavia koneita Kiinaan.

Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta sopimuksesta hankittuja tietoja. Sopimus on merkittävä virstanpylväs Yhdysvaltojen pyrkimyksissä estää Kiinaa kehittämästä puolijohdeteollisuutta.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on neuvotellut Japanin ja Hollannin kanssa vientirajoituksista kaksi vuotta. Neuvottelut ovat kangerrelleet, koska valtiot ovat olleet huolestuneita kotimaisista yhtiöistään.

Hollantilainen ASML sekä japanilaiset Tokyo Electron ja Nikon ovat merkittäviä mikropiirien valmistuksessa tarvittavien koneiden valmistajia. Mikropiirit ovat elektronisten laitteiden aivot.

Lue lisää: Maailma ei toimi ilman mikrosiruja ja siksi tuotantoa halutaan Eurooppaan – Ongelma on valmistamisen kalleus ja se, että tehtaassa leijaileva pölyhiukkanen voi pilata kaiken

Lokakuussa Yhdysvallat ilmoitti laajoista yksipuolisista vientirajoituksista, jotka kohdistuvat pääosin Kiinan aseteollisuuteen. Rajoitusten tarkoituksena on vaikeuttaa Kiinan pyrkimyksiä hankkia tai kehittää edistyksellisiä puolijohteita supertietokoneita, tekoälyä, ydinaseiden mallintamista ja yliääniohjauksia varten.

Yhdysvaltalaiset yhtiöt Applied Materials, Lam Research ja KLA olivat huolissaan siitä, että lokakuussa määrätyt vientirajoitukset kohdistuivat vain niihin, mutta eivät ASML:ään ja Tokyo Electroniin.

Useat lähteet kertoivat Financial Timesille, että kolme valtiota ovat päättäneet olla julkistamatta yksityiskohtia sopimuksesta sen arkaluonteisuuden vuoksi.

Yhdysvallat tarjosi Japanille ja Hollannille mahdollisuuden päättää, miten rajoituksista tiedotetaan. Toistaiseksi on edelleen epäselvää, millaisia keinoja Japani ja Hollanti käyttävät rajoittaakseen mikropiirien valmistuksessa tarvittavien koneiden vientiä.

Japani ja Hollanti ovat olleet huolissaan myös siitä, että niiden tulkitaan sitoutuneen Yhdysvaltojen kauppapolitiikkaan Kiinaa vastaan.

Oikaisu 29.1. kello 10.09: Yksi mikropiirien valmistuksessa tarvittavien koneiden merkittävä valmistaja on Nikon, ei Nikona, kuten jutussa aiemmin luki virheellisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita