Äly­puhelimia myytiin viime vuonna Kiinassa vähemmän kuin kymmeneen vuoteen

Suurimmat markkinaosuudet olivat Vivolla, Honorilla ja Applella.

Puhelinvalmistajien valomainoksia pekingiläisen kaupan ulkopuolella.

29.1. 16:36

Älypuhelimien myynti Kiinassa väheni viime vuonna 13 prosenttia, kertoi markkinatutkimusyhtiö IDC sunnuntaina. Niitä myytiin Kiinassa viime vuonna 286 miljoonaa, kun myyntimäärä oli 329 miljoonaa vuonna 2021.

Myynnin romahdus oli IDC:n mukaan suurin vuosikymmeneen, koska kotitaloudet ovat hillinneet kulustaan. Viime vuonna älypuhelimia myytiin Kiinassa alle 300 miljoonaa ensimmäisen kerran vuoden 2013 jälkeen.

Eniten älypuhelimia myi viime vuonna kiinalainen Vivo, jonka markkinaosuus oli 18,6 prosenttia. Yhtiön markkinaosuus supistui kuitenkin tuntuvasti, sillä vuonna 2021 se oli 25,1 prosenttia.

Markkinaosuudella mitattuna toiseksi suurin valmistaja oli kiinalainen Honor ja kolmanneksi suurin yhdysvaltalainen Apple.

Applen myyntiä ovat vähentäneet tuotantovaikeudet, jotka johtuvat mielenosoituksista sopimusvalmistaja Foxconnin tehtaalla Zhengzhoussa. Mielenosoittajat vastustivat ankaria koronarajoituksia.

Rajoitukset koronavirustartuntojen hillitsemiksi rasittivat viime vuonna merkittävästi Kiinan taloutta, jonka kasvu hidastui merkittävästi.

Älypuhelimien myynnin romahdus ei rajoittunut pelkästään Kiinaan. Viime vuonna älypuhelimia myytiin maailmanlaajuisesti IDC:n mukaan 1,2 miljardia, mikä on 11 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Maailman suurin älypuhelimien valmistaja oli viime eteläkorealainen Samsung, jonka markkinaosuus oli 21,6 prosenttia. Applen markkinaosuus oli 18,8 prosenttia ja kiinalaisen Xiaomin 12,7 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita