Sammon hallituksen puheen­johtajaksi Björn Wahlroosin tilalle nousemassa Antti Mäkinen – Analyytikko: Looginen valinta

Nykyinen hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on aiemmin ilmoittanut jäävänsä pois Sammon hallituksesta tänä vuonna.

Antti Mäkinen kuvattuna vuonna 2019.

30.1. 17:45 | Päivitetty 30.1. 19:22

Vakuutuskonserni Sammon hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi ehdotetaan Solidiumin entistä toimitusjohtajaa Antti Mäkistä, Sampo kertoo tiedotteessa.

Sammon nimitys- ja palkitsemisvaliokunta aikoo ehdottaa Mäkisen valintaa Sammon hallitukseen ja sen puheenjohtajaksi toukokuun yhtiökokouksessa.

Nykyinen hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on aiemmin ilmoittanut jäävänsä pois Sammon hallituksesta tänä vuonna. Wahlroos on toiminut Sammon hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2009.

Mäkinen toimi valtion pörssiomistuksia hallinnoivan Solidiumin toimitusjohtajana vuosina 2017–2022. Solidiumin näyttävimpiä liikkeitä Mäkisen johdolla olivat valtion nousu Konecranesin, Nokian ja Nokian Renkaiden isoiksi omistajiksi. Sen sijaan Solidium myi muun muassa Sammon ja Telian osakkeitaan sadoilla miljoonilla euroilla.

Metsäyhtiö Stora Enson hallitusta Mäkinen on johtanut vuodesta 2021.

Lisäksi hän on toiminut urallaan muun muassa johtotehtävissä Nordeassa sekä hallituksen jäsenenä Sammossa ja Metso Outotecissa. Sammon hallituksessa Mäkinen istui vuosina 2018–2021.

Mäkinen on syntynyt vuonna 1961. Hän on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.

Sammon nimitys- ja palkitsemisvaliokuntaa johtavan Wahlroosin mukaan Mäkisellä on vankka kokemus sekä finanssialasta että suuren pohjoismaisen pörssiyhtiön hallituksen menestyksekkäästä johtamisesta.

Wahlroos sanoo Mäkisen tuntevan Sammon liiketoiminnot ja yrityskulttuurin aiemman hallitustyöskentelyn ansiosta.

”Olen vakuuttunut siitä, että hän on paras henkilö tähän tehtävään ja että hänen nimittämisensä hyödyttää Sampoa”, Wahlroos sanoo tiedotteessa.

Osaketutkimusyhtiö Inderesin analyytikko Sauli Vilén sanoo, että Mäkisen valintaehdotus Sammon hallituksen puheenjohtajaksi on looginen.

”Profiililtaan Mäkinen on odotettu ja yllätyksetön valinta, vaikka en sano, että hän oli se nimi, jota ajateltiin uudeksi puheenjohtajaksi”, Vilén sanoo.

Markkinoilla odotettiin Wahlroosin seuraajaksi Mäkisen kaltaista ulkopuolista, suomalaista hallitusammattilaista.

Sampo on nykyisenä yhtiönä henkilöitynyt Wahlroosiin ja on paljolti hänen luomuksensa. Sen seurauksena Sammon uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi ei ollut selvää seuraajaa.

Inderesin Vilén sanoo, että Mäkisen tausta Sammon uudeksi puheenjohtajaksi on hyvä. Vilén huomauttaa, että Mäkinen on toiminut pitkään Sammon operoimalla finanssialalla ja tuntee yhtiön hyvin Solidiumin ja aikaisemman hallitustyönsä kautta.

Solidium on yhä Sammon suurin omistaja 6,4 prosentin osuudella, vaikka se on vähentänyt omistustaan Sammosta.

Wahlroosin jättäytyminen pois Sammon hallituksesta päättää yhden aikakauden yhtiön historiassa. Wahlroos toimi Sammon konsernijohtajana vuodet 2001–2009 ja on toiminut hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2009.

Wahlroosin aikana Sampo profiloitui finanssialan holding-yhtiöksi, joka oli tunnettu isoista yritysjärjestelyistä. Yhtiö on viime vuodet tehnyt muutosta vahinkovakuutuskonserniksi.

”Sammon filosofia oli, että kaikki on kaupan, kunhan hinnasta sovitaan. Nyt yrityksestä on kuoriutunut täysverinen ja erittäin keskittynyt vakuutusyhtiö”, Vilén sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita