Sähkötarjoukset lähenevät 10 sentin rajaa, vertaa sopimuksia omaasi

Pörssisähkö on ollut tammikuussa poikkeuksellisen halpaa, ja myös määräaikaisten sopimusten hinnat halpenevat yhä. HS:n laskurilla voit verrata omaa sähkösopimustasi muihin vaihtoehtoihin.

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat pudonneet tuntuvasti viime syksystä.

30.1. 20:21

Pörssisähkö on ollut tammikuussa jopa poikkeuksellisen edullista – ainakin jos sitä vertaa viime vuoden hintoihin. Tammikuun keskimääräinen päivähinta sähköpörssi Nordpoolissa veroineen oli noin 8,7 senttiä kilowattitunnilta. Keskihinnassa on huomioitu koko kuukausi, tiistai mukaan lukien.

Esimerkiksi vuosi sitten tammikuussa pörssisähkö oli yli neljänneksen kalliimpaa, vaikkei sähkön arvonlisäveron alennusta 24 prosentista 10 prosenttiin huomioitaisi nykyhinnassa.

Viimeksi pörssisähkö oli kuukausitasolla yhtä edullista kuin nyt tammikuussa lokakuussa 2021.

Tammikuun edullisen sähkön taustalla on osin leuto ja tuulinen sää, osin voimakkaasti laskenut maakaasun hinta.

Aiemmin tammikuussa kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen arvioi, että kuluvana talvena enää ainoastaan pidempi kova pakkasjakso voisi vaarantaa sähkön saatavuuden.

Suomen sähköntuotanto on vielä kasvamassa tuntuvasti helmikuun alussa, kun Olkiluodon kolmosreaktorin on tarkoitus jatkaa sähköntuotantoa pääosin täydellä teholla.

Myös kiinteähintaisten määräaikaisten sopimusten hinnat halpenevat edelleen. Energiaviraston sähkönhinta­vertailu­palvelussa on jo viisi sopimustarjousta, joissa sähköenergian verollinen hinta on alle 15 senttiä kilowattitunnilta.

Edullisimmassa sopimustarjouksessa sähköenergia maksaa nyt noin 13,7 senttiä kilowattitunnilta. Kuuden kuukauden mittaista sopimusta tarjoaa Vihreä älyenergia oy. Pääsääntöisesti määräaikaiset sopimukset ovat vuoden tai kahden mittaisia.

Fortumilla on tarjolla kahden vuoden sopimus, jossa sähköenergian perushinta on vielä edullisempi, 11,7 senttiä kilowattitunnilta. Hinta voi kuitenkin laskea tai nousta jonkin verran sen mukaan, ajoittuuko sähkönkulutus pörssisähkön edullisille vai kalliille tunneille. Vastaavia kiinteähintaisen sopimuksen ja pörssisähkön yhdistelmiä tarjoaa myös ainakin Helen ja Väre.

Vaikka määräaikaisten sopimusten hinnat ovat laskeneet jopa kolmasosaan syksyn huippuhinnoista, ovat ne edelleen tuntuvasti kalliimpia kuin ennen energiakriisiä.

Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat edelleen kalliita. Energiaviraston palvelun edullisin toistaiseksi voimassa oleva sopimustarjous on 39,6 senttiä kilowattitunnilta.

Alla olevalla laskurilla voit vertailla omaa sähkösopimustasi eri vaihtoehtoihin.

Lue lisää: Syksyllä otetuista määrä­aikaisista sähkö­sopimuksista on tulossa monille kallis loukku

Lue lisää: Sähkö saattaa olla edullista pitkälle syksyyn – asian­tuntijat neuvovat, mitä sopimusta vaihtavan kannattaisi tehdä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita