Stora Enson ennätys­vuosi päättyi synkkiin näkymiin – yhtiö maksaa ennätysosingon

Rakentamisen hiipuminen ja aaltopahvin kysynnän heikkeneminen painoivat loppuvuoden tulosta ja odotuksia. Yhtiön paperintuotannosta on pian jäljellä enää Anjalan paperitehdas.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky on kiihdyttänyt yhtiön paperintuotannon alasajoa ja panostanut kartonkiin ja rakennustuotteisiin.

31.1. 8:59 | Päivitetty 31.1. 13:45

Stora Enson koko viime vuoden tulos oli yhtiön paras sitten vuoden 2000, eli ennen kuin paperiteollisuuden suuri rakennemuutos alkoi. Ennätysvuosi päättyi kuitenkin synkkiin tunnelmiin.

Vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihto vielä kasvoi viime vuoden loka–joulukuusta viisi prosenttia 2 864 miljoonaan euroon. Operatiivinen liiketulos kuitenkin supistui 355 miljoonaan euroon viime vuoden 426 miljoonasta eurosta.

Liikevoitto oli yhä 12,4 prosenttia suhteessa liikevaihtoon. Vuoden loppua kohti joidenkin tuotteiden markkinat heikkenivät selvästi.

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 0,60 euroa osakkeelta eli yhteensä 473 miljoonaa euroa. Hallituksen osakekohtainen osinkoesitys on yhtiön kaikkien aikojen korkein.

Näkymien heikkeneminen sysäsi osakkeen vajaan kolmen prosentin alamäkeen, kun pörssi avautui.

Rakentamisen hiipuminen vaikutti erityisesti puutavaran kysyntään ja hintoihin. Sahatavaran hinnat olivatkin koronakriisin remonttibuumin jäljiltä alkuvuonna vielä ennätyksellisen korkeita.

Yleinen talouden epävarmuus on heikentänyt myös pakkausmateriaalien eli kartonkien kysyntää ja hintoja. Kuluttajapakkaustuotteiden kysyntä on yhtiön mukaan yhä vahvaa, mutta aaltopahvin kysyntä ja kannattavuus ovat heikentyneet selvästi.

”Sahatavaran ja aaltopahvin pintakartongin markkinat olivat heikot”, toimitusjohtaja Annica Bresky sanoo tiedotteessa.

Sahatavaraa ja esimerkiksi clt-elementtejä tekevän yksikön tulos painui loppuvuonna tappiolle.

Myös yleinen kustannusten nousu syö yhtiön katteita. Tuloksen teosta vastasivat hänen mukaansa biomaterials-yksikkö eli käytännössä sellun tuotanto, metsätulot sekä jäljellä olevat paperitehtaat. Sellua tekevän yksikön kannattavuus oli yhä huikea, liikevoittoa tuli yli 38 prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

”Monella tavalla poikkeuksellisen vuoden jälkeen olen ylpeä siitä, että olemme yltäneet taloudellisen ohjeistuksemme mukaiseen tulokseen vuoden 2022 häiriöistä, korkeasta inflaatiosta ja muutenkin haasteellisesta ympäristöstä huolimatta”, Bresky sanoo.

Breskyn mukaan koko viime vuoden tulos oli paras sitten vuoden 2000.

”Vuoden 2021 tapaan ylsimme jälleen historiallisen suureen koko vuoden operatiiviseen liiketulokseen, joka oli 1 891 miljoonaa euroa vuonna 2022, suurin sitten vuoden 2000. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 24 prosenttia.”

Koko vuoden liikevaihto kasvoi 11,7 miljardiin euroon edellisvuoden 10,2 miljardista eurosta.

Tämän vuoden tuloksesta Bresky ennustaa jo nyt viime vuotta heikompaa. Yhtiö on käynyt tai on käymässä nyt muutosneuvotteluja Suomessa lomautuksista sekä puutuote- että pakkausmateriaalituotannossa.

”Merkittävä makrotalouden epävarmuus ja yhä jatkuva heikko kuluttajaluottamus, joka johtaa yksityisen kulutuksen vähenemiseen, vaikuttavat edelleen negatiivisesti erityisesti aaltopahvin pintakartongin kysyntään. Rakennussektorin alhaisempi kysyntä on edelleen haastavaa, ja sen odotetaan vaikuttavan erityisesti perinteisen sahatavaran kysyntään”, hän sanoo.

Aaltopahvin tuotanto ja toimitukset Euroopassa supistuivat vuoden viimeisellä neljänneksellä yli 30 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta.

Bresky on kiihdyttänyt viime vuosina Stora Enson poistumista paperista kokonaan. Koronaepidemia romahdutti paperin muutenkin kroonisesti laskevan kysynnän ja hinnat.

Se sai monet metsäyhtiöt sulkemaan paperitehtaita. Suomessa kiinni menivät UPM:n Kaipola ja Stora Enson Veitsiluoto. Kapasiteetin nopea väheneminen kohensi paperintuotannon kannattavuutta väliaikaisesti, mutta kukaan ei odota muutoksen olevan pysyvä, koska kulutus laskee yhä tasaisesti.

Viime maaliskuussa yhtiö kertoi panneensa viimeiset paperitehtaat myyntiin. Viime viikolla yhtiö kertoi, että prosessi oli saatu lähes päätökseen. Suomessa Anjalan-paperitehdas jäi kuitenkin myymättä. Se jatkaa ainakin toistaiseksi.

Samaan aikaan Stora Enso on kuitenkin panostanut suuria summia kartonkituotantoon ja esimerkiksi rakennusten puuelementtituotantoon.

Lokakuussa yhtiö kertoi investoivansa noin miljardi euroa Oulun-tehtaan käytöstä poistetun paperikoneen muuntamiseen suuren mittaluokan kuluttajapakkaus­kartonkilinjaksi.

Tuotanto uudella niin sanottua taivekartonkia tekevällä koneella käynnistyy vuoden 2025 alkupuolella, jos suunnitelmat pitävät.

Oulun-tehtaan toinen entinen paperikone muunnettiin aaltopahvin pintakartonkia valmistavaksi koneeksi jo vuosina 2020–2021 noin 350 miljoonaa euroa maksaneessa hankkeessa. Nyt kerrottu investointi on siis lähes kolminkertainen siihen verrattuna.

Oikaisu kello 13.45: Toisin kuin ensimmäisessä virkkeessä luki tulos oli paras sitten vuoden 2000, ei 2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita