Ruotsiin iski poikkeuksellinen konkurssiaalto

Ruotsissa yrityksiä ajautuu juuri nyt poikkeuksellisen paljon konkurssiin, kertoo luottotietoyritys UC.

Ruotsissa asuntojen hinnat ovat lähteneet tulemaan nopeasti alas. Kuvassa asuinrakentamista Tukholman Årstabergissä vuonna 2018.

1.2. 15:46

Ruotsissa konkurssien määrä oli tammikuussa suurin ainakin vuosikymmeneen, tiedottaa ruotsalainen luottotietoyritys UC. Edellisvuoden tammikuusta konkurssien määrä kasvoi 47 prosenttia.

Suurin muutos on tapahtunut kuljetus- ja rakennusaloilla. UC:n mukaan kuljetusalan konkurssien määrä ryöpsähti 150 prosenttia vuodentakaiseen nähden tammikuussa. Rakennusalan yrityksissä kasvu oli 49 prosenttia.

Ruotsissa 130 rakentajaa hakeutui konkurssiin tammikuussa.

Ruotsissa asuntomarkkinat ovat olleet nopeassa muutoksessa energian kallistumisen ja korkojen nopean nousun vaikutusten vuoksi. Viime vuoden lopussa asuntojen hinnat olivat huvenneet keskimäärin lähes 17 prosenttia kevään huipputasoon verrattuna.

Asuntomarkkinoiden muutokset heijastuvat nopeasti rakennusalaan, jota pidetään suhdanneherkkänä.

”Syksyllä konkurssit koskivat pääasiassa kuluttajaliiketoimintoja, kuten kauppoja, hotelleja ja ravintoloita. Nyt konkurssit ovat kasvussa teollisuuteen ja pitkäaikaisiin investointeihin liittyvissä yrityksissä”, sanoo UC:n ekonomisti Johanna Blomé tiedotteessa.

”Jossain määrin kyse on todennäköisesti ylikuumenemisesta koronapandemian aikana, kun asuntobuumi oli käynnissä, minkä ansiosta rakennusyhtiöt pärjäsivät hyvin. Rakennussektorin hidastuminen ei ole koskaan hyvä merkki, ja isoissa kaupungeissa nosturien määrä yleensä heijastelee talouden tilaa.”

Blomé lisää, että kuljetusala taas on likeisesti kytköksissä useisiin eri teollisuuden aloihin.

Asiasta kertoo myös uutistoimisto Bloomberg, jonka mukaan Ruotsin asuntojen hintojen odotetaan putoavan yhä edelleen. Asuntomarkkinoiden alhon odotetaan vähentävän asuntorakentamista, ja tänä vuonna uusien hankkeiden aloitusten määrän odotetaan vähenevän 44 prosenttia.

Myös Suomessa rakennusalalta on kuulunut jo hiljenemisen merkkejä.

Lue lisää: Rakentamisen kyykkäys alkoi, ja se iskee jo työpaikkoihin

Ruotsin bruttokansantuote (bkt) laski viimeisellä neljänneksellä 0,6 prosenttia verrattuna edelliseen neljännekseen. Joulukuun bkt oli 1,8 prosenttia alhaisempi kuin toissa vuoden joulukuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita