Uusien tuulivoimaloiden tilaukset puolittuivat

Suomessa rakentamisen vauhti hidastuu viime vuoden ennätystasolta, mutta jatkuu edelleen poikkeuksellisen vilkkaana.

Tuulivoimaloiden hinnat nousevat niin nopeasti, että se on laittanut investointiaikeita jäihin Euroopassa. Kuvan tuulipuisto sijaitsee Llandinamissa, Walesissa.

2.2. 12:25

Nopea hintojen nousu uhkaa hidastaa tuulivoimarakentamista Euroopassa juuri, kun mantereella tarvittaisiin uutta puhdasta sähköntuotantokapasiteettia korvaamaan venäläisiä polttoaineita sekä vauhdittamaan vihreää siirtymää. Alan eurooppalainen etujärjestö Wind Europe kertoo, että uusien turbiinien tilaukset lähes puolittuivat viime vuonna edellisvuodesta.

Koko EU:n alueella tehtiin viime vuonna yhdeksän gigawatin verran uusia turbiinitilauksia. Määrä on 47 prosenttia pienempi kuin vuonna 2021.

Tämä ennakoi tuulivoimarakentamisen hiljentymistä lähivuosina. Samaa viestiä kertoo sekin, että uusia investointipäätöksiä tehtiin viime vuoden tammi–marraskuussa 12 gigawatin edestä. Viime vuonna uusia voimaloita valmistui EU:n alueella 15 gigawatin verran, noin kolmannes enemmän kuin vuonna 2021.

Pääsyy rakentamistahdin hidastumiseen on Wind Europen mukaan voimakas inflaatio. Kahdessa vuodessa turbiinien hinnat ovat nousseet järjestön mukaan jopa 40 prosenttia.

Ongelma on, että hinta, jonka tuulivoimakehittäjät voivat odottaa saavansa myymästään sähköstä, ei ole pysynyt inflaation perässä, järjestö sanoo. Tämä koskee erityisesti markkinoita, joilla tuulivoimaa rakennetaan edelleen tukien varassa.

Tilanne on toisenlainen Suomessa ja Ruotsissa, missä maatuulivoimaa rakennetaan markkinaehtoisesti, sanoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Suomessa 2022 oli tuulivoimarakentamisen ennätysvuosi. Uutta kapasiteettia valmistui 2 400 megawattia. Edellinen ennätys oli vuodelta 2021, jolloin kapasiteettia valmistui 670 megawattia.

Suomessakin rakentamistahti hidastuu: tänä vuonna kapasiteettia ennustetaan valmistuvan noin tuhat ja ensi vuonna noin 1 300 megawattia, Mikkonen kertoo. Osin hidastuminen johtuu siitä, että noin 600 megawattia tälle vuodelle odotettua kapasiteettia valmistui etuajassa jo viime vuonna.

Varsinaisesta investointien hyytymisestä ei Suomessa ole merkkejä, Mikkonen sanoo.

Tuulivoimakehittäjä OX2:n toimitusjohtaja Teemu Loikkanen kertoo , ettei yhtiö ole laittanut hankkeita Suomessa jäihin inflaation vuoksi.

”Kaikki hankkeet on laitettu investointiin sitä mukaa, kun ne on saatu luvitettua”, Loikkanen kertoo.

Näkymä on kuitenkin heikompi kuin pari vuotta sitten.

”On se huomattu, että viimeisten muutaman vuoden aikana voimaloiden hinnat ja rakentamisen kustannukset ovat nousseet selvästi. Vastaavasti energian ja sähkön hinnat ovat olleet ylhäällä, se on kompensoinut vaikutusta.”

Investoinnit eivät kuitenkaan elä sähkön markkinahinnan heilahteluiden mukaan, sillä tuulivoimalan elinkaari on yli 30 vuotta, ja vähintään osa tuotannosta myydään pitkillä etukäteissopimuksilla.

Loikkasen mukaan tuulivoimarakentamista Suomessa ajavat valmisteilla olevat teolliset investoinnit, jotka tarvitsevat paljon päästötöntä sähköä. Näitä ovat esimerkiksi vetylaitokset ja teollisuuden sähköistämishankkeet.

Inflaatio on ajanut ongelmiin myös voimalavalmistajia. Tanskalainen Vestas, joka on markkinajohtaja myös Suomessa, ennakoi tekevänsä viime vuodelta tappiollisen tuloksen. Syynä ovat komponenttien kallistuminen, toimitusvaikeudet ja hankkeiden viivästykset.

Yhtiö arvioi, että tuulivoimarakentaminen hidastuu tänä vuonna Euroopassa etenkin kaavoituksen ja luvituksen hitauden vuoksi.