SRV povaa asunto­markkinoille vaikeaa alkuvuotta – ”Kysyntä tulee olemaan heikkoa”

Rakennusyhtiö SRV arvioi liikevaihdon ja tuloksen laskevan tänä vuonna viime vuodesta.

SRV sai marraskuussa myytyä osuutensa Pietarissa sijaitsevasta Okhta Mall -kauppakeskuksesta.

2.2. 10:02 | Päivitetty 2.2. 10:09

Rakennusyhtiö SRV:n liikevaihto heikkeni 181,2 miljoonaan euroon loka–joulukuussa edellisvuoden 336,3 miljoonasta eurosta.

Yhtiön operatiivinen liikevoitto parani 0,2 miljoonaan euroon, kun edellisvuoden vertailukautena se oli 4,6 miljoonaa euroa tappiolla.

SRV kirjasi tilauskantaansa uusia sopimuksia 287,2 miljoonalla eurolla, kun vuotta aiemmin uusien sopimusten arvo oli 160,7 miljoonaa euroa.

”Kaikkinensa pärjäsimme kovan inflaation ympäristössä hyvin ja onnistuimme puolustamaan kannattavuuttamme siten, että vuoden 2022 tulokseen voi olla kohtuullisen tyytyväinen etenkin huomioiden hankekantamme rakenteen”, sanoo SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola tulostiedotteessa.

Liikevoitto oli 6,3 miljoonaa euroa tappiolla loka–joulukuussa. Siihen vaikuttivat muun muassa Venäjän toimintoihin liittyvät alaskirjaukset.

Sipolan mukaan vuoden tärkein onnistuminen oli laaja rahoitusjärjestely, joka vahvisti yhtiön tasetta.

”Muutosten jälkeen olemme käytännössä nettovelaton suomalainen rakennusyhtiö.”

SRV arvioi vuoden 2023 liikevaihdon laskevan vuoteen 2022 verrattuna. Viime vuonna liikevaihto oli 770,1 miljoonaa euroa. Yhtiö arvioi operatiivisen liikevoiton olevan positiivinen, mutta matalampi kuin viime vuonna, kun operatiivinen liikevoitto oli koko viime vuodelta 18,9 miljoonaa euroa.

Tuloksen kertymän yhtiö arvioi painottuvan loppuvuoteen, koska vuoden alussa tilauskanta painottuu voimakkaasti suhteessa matalakatteisempaan, joskin vähäriskisempään, yhteistoiminnalliseen urakointiin. Omaperusteisen asuntotuotannon osuus liikevaihdosta jää SRV:n arvion mukaan tänä vuonna pieneksi.

”Ennakoimme vuoden 2023 alkavan kysynnän näkökulmasta haastavana”, Sipola sanoo.

SRV kertoo, että liikevaihdon ja tuloksen kehitykseen vaikuttavat tänä vuonna muun muassa yleisen talouskehityksen lisäksi muun muassa SRV:n tilauskannan kate ja sen kehittyminen, uusien urakoiden ja omien hankkeiden käynnistyminen sekä Venäjän Ukrainassa käynnistämä sota ja siihen liittyvät suorat ja epäsuorat vaikutukset.

Yleisessä taloustilanteessa erityisesti kohonnut korkotaso ja inflaatio vaikuttavat asuntojen kysyntään heikentävästi, mikä tuo epävarmuutta uusien hankkeiden arvioituihin aloituksiin.

SRV:n myymättömien valmiiden ja rakenteilla olevien asuntojen määrä on pieni. Joulukuun lopussa myymättä oli 23 valmistunutta asuntoa.

”Vuoden 2023 alussa asuntokysyntä tulee arviomme mukaan olemaan heikkoa kaikissa asiakassegmenteissä”, yhtiö arvioi tulostiedotteessaan.

SRV lähti viime vuonna luopumaan Venäjän-toiminnoistaan, ja irtautuminen jatkuu. Yhtiö sai sai marraskuussa myytyä osuutensa Pietarissa sijaitsevasta Okhta Mall -kauppakeskuksesta.

Myynnin jälkeen yhtiö on osaomistajana kahdessa venäläisessä kauppakeskuksessa osakkuusyhtiöiden kautta ja lisäksi SRV:llä on Venäjällä yksi tonttiomistus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita