Miljardöörin yritysten arvosta sulanut viikossa yli 100 miljardia

Gautam Adanin Adani Enterprises perui 2,5 miljardin dollarin osakeannin, koska se ei täyttänyt tavoitteitaan.

Gautam Adanin yhtiöiden arvo on ollut kovassa luisussa viime päivinä.

2.2. 11:48 | Päivitetty 2.2. 12:19

Intialaisen miljardöörin Gautam Adanin yritysryppään arvosta on huvennut yli 100 miljardia dollaria viikossa. Useiden Adanin johdossa olevien yritysten osakkeet ovat vajonneet myös torstaina sen jälkeen, kun miljardien dollarien osakeanti peruttiin.

Vaikeudet alkoivat siitä, kun yhdysvaltalainen osaketutkimusyhtiö ja aktivistishorttaaja Hindenburg Research syytti yhtiörypästä taloudellisista väärinkäytöksistä tammikuussa.

Adani on kommentoinut raportin olevan ”pahantahtoinen ja ilkeä” hyökkäys sen mainetta vastaan.

Adani Enterprises on torstaina aamupäivällä Suomen aikaa yli 20 prosentin vapaapudotuksessa. Kaupankäynti osalla Adanin yritysten osakkeista on keskeytetty niiden vajottua kovaa torstaina.

Adani-yhtiö kertoi keskiviikkona peruvansa noin 2,5 miljardin dollarin osakeannin, jolla yhtiön velkataakkaa oli määrä helpottaa ja laajentaa osakasjoukkoa. Velkataakka on ollut Adani-yhtiöihin liittyvä huolenaihe jo jonkin aikaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Myös Hindenburg nosti asian esiin raportissaan.

Osakeanti ei halutusti houkutellut yksityissijoittajia, vaan se merkittiin täyteen muun muassa isojen institutionaalisten sijoittajien ansiosta. Peruessaan annin Adani totesi osakkeen heiluneen keskiviikon aikana ja pitävänsä tilannetta sen verran epätavallisena, ettei annin vieminen loppuun ”olisi moraalisesti oikein”.

Gautam Adanin mukaan yhtiön tase on kuitenkin terveellä pohjalla, eikä yhtiön talouden perustekijöissä ole heikkoutta.

”Kun markkinat tasaantuvat, tarkastelemme pääomamarkkinastrategiaamme”, Adani totesi lausunnossa Reutersin mukaan.

Aiemmin maailman kolmanneksi rikkaimmaksi mieheksi noussut Adani on pudonnut Forbesin miljardöörilistauksessa sijalle 16. Hänen edellään rikkaimpien listalla ovat Aasiasta intialainen Mukesh Ambani ja pullovedellä ja rokotteilla omaisuutensa luonut kiinalainen Zhong Shanshan.

Bloombergin miljardöörilistauksen mukaan Adanin omaisuuden arvo on nyt noin 72 miljardia dollaria.

Adani Enterprisesin osakkeen arvo on kohonnut yli 1 000 prosenttia viiden viime vuoden aikana.

Muokattu 2.2.2023 kello 12.18: Täsmennetty Adanin perutun osakeannin merkintätilannetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita