Valmetin uusien tilausten määrä kasvoi roimasti, ennustaa liiketoiminnan jatkuvan vahvana tänäkin vuonna

Paperikoneita ja sellutehtaita myyvän Valmetin loppuvuoden tuloksessa ei ole merkkejä taantumasta. Tilauskertymä kasvoi peräti 27 prosenttia 1 385 miljoonaan euroon.

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine onnistui kasvattamaan yhtiön tilauskertymää loppuvuonna.

2.2. 13:28

Paperikoneita, automaatiota, sellutehtaita ja venttiilejä tekevän Valmetin tuloksessa tai ennusteissa ei näy juuri merkkiäkään taantumasta. Yhtiö arvioi sekä tuloksensa että liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna viime vuodesta.

Tilauksia yhtiölle kertyi loka–joulukuussa peräti 27 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Uusien tilausten määrä oli 1 385 miljoonaa euroa.

Tästä 189 miljoonaa euroa oli Valmetiin viime vuonna yhdistetyn Neleksen virtauksensäätölaitteita. Ilman niitäkin saadut tilaukset kasvoivat noin yhdeksän prosenttia.

Tilausmäärät kasvoivat kaikissa liiketoimintasegmenteissä. Konepajayhtiöillä saadut tilaukset ovat tärkeä luku, koska ne ennakoivat tulevien vuosien liikevaihdon kehitystä.

Liikevaihto kasvoi loka–joulukuussa 28 prosenttia edellisvuodesta 1 540 miljoonaan euroon. Neles-fuusio vaikutti myös liikevaihdon kasvuun.

Vertailukelpoinen tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja kasvoi 33 prosenttia edellisvuodesta 196 miljoonaan euroon, mikä oli 12,7 prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

Valmet ei kerro lukua vertailukelpoisesta liikevoitosta toisin kuin useimmat yhtiöt. Liikevoitto on tulos ennen rahoituseriä ja veroja.

Koko viime vuoden kannattavuus heikkeni hieman edellisvuodesta etenkin inflaation takia. Toimitusjohtaja Pasi Laineen mukaan kustannusten nousu pyritään siirtämään tuotteiden hintoihin, mikä parantaa kannattavuutta. Loppuvuonna katteet olivatkin parempia.

"Valmetin saadut tilaukset kasvoivat 5,2 miljardiin euroon vuonna 2022. Tilauskantamme vuoden 2022 lopussa oli 4,4 miljardia euroa, 307 miljoonaa euroa korkeampi kuin 2021 lopussa. Liikevaihto kasvoi 5,1 miljardiin euroon”, Laine sanoi tiedotteessa.

Osinkoa Valmetin hallitus esittää kasvatettavan 1,30 euroon, mikä olisi noin 68 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita