EU:n sisämarkkinoista ja teollisuudesta vastaava komissaari Thierry Breton puolustaa Suomen hallituksen kritisoimia aikeita höllentää EU:n valtiontukisääntöjä.
Bretonin mukaan suuremmat tuet yrityksille ovat lähivuosina välttämättömiä, jotta EU pärjää kansainvälisessä kilpailussa puhtaan teknologian valmistukseen tarvittavista investoinneista.
Viime viikolla komissio esitteli vihreän teollisuuden suunnitelmansa, joka sisältää muun muassa esityksen valtiontukisääntöjen höllentämiseksi. Esitys on EU:n vastaus muiden maiden, ennen kaikkea Yhdysvaltojen julkaisemiin investointi- ja tukiohjelmiin.
Aikeet ovat herättäneet paljon huolta Suomessa ja joukossa muita EU-maita. Ne pelkäävät, että ehdotetut muutokset käynnistävät EU:n sisällä valtiontukikilpailun, jossa ne itse jäävät alakynteen.
Breton pitää valtiontukien avokätisempää jakamista kuitenkin perusteltuna, sillä ilmastotavoitteiden ja Venäjän fossiilienergiasta irrottautumisen vuoksi puhtaan teknologian kysyntä EU:ssa kasvaa nopeasti.
”Meidän täytyy kiihdyttää hurjasti tuotantokapasiteetin syntymistä Eurooppaan”, Breton sanoo HS:lle.
Komission pelko on, että EU-maiden tarvitsema teknologia tuotetaan muualla, esimerkiksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Kriittisiä tuotteita ovat esimerkiksi lämpöpumput, tuuliturbiinit, vedyn tuotantoon tarvittavat elektrolyyserit sekä hiilidioksidin talteenottoon tarvittavat laitteistot.
”Jos emme tee mitään, on iso riski, että menetämme tämän kapasiteetin. Jos menetämme sen, ostamme kaiken ulkoa ja menetämme työpaikat.”
Komission tiedossa on Bretonin mukaan useita konkreettisia tapauksia, joissa EU on hävinnyt kilpailun puhtaan teknologian investoinneista Yhdysvalloille maan jakamien tukien vuoksi.
Yhtiöitä tai hankkeita hän ei nimeä, mutta sanoo investointien liittyvän esimerkiksi aurinkopaneelien ja niiden vaatimien komponenttien sekä vedyn valmistukseen.
Presidentti Joe Bidenin läpiajama Inflation Reduction Act (IRA) sisältää lähes 370 miljardin euron arvosta energia- ja ilmastorahoitusta. Yrityksille on tarjolla noin 200 miljardin euron arvosta erilaisia verohelpotuksia.
Komissio on esittänyt, että löyhemmät valtiontukisäännöt olisivat voimassa vuoden 2025 loppuun. Iso kysymys kuitenkin on, jäävätkö muutokset todella väliaikaisiksi.
Sääntöjä höllennettiin alkujaan koronapandemian vuoksi, sitten Ukrainan sodan vuoksi, nyt muutoksia esitetään vihreän siirtymän nimissä. Yhdysvaltojen IRA on voimassa kymmen vuotta, ja vihreä siirtymä kestää vuosia ja vuosikymmeniä.
Breton sanoo, että on lopulta jäsenmaiden päätös, kuinka pitkään poikkeussäännöt ovat voimassa, mutta hän sanoo, ettei komissio haluaa höllennyksistä pysyviä. Hänen mukaansa investointien houkuttelu lähivuosina on kuitenkin olennaista, sillä ne luovat ympärilleen pitkiä toimitusketjuja.
”Jos toimimme näin seuraavat 2–3 vuotta, uskon, että onnistumme luomaan houkuttelevan ympäristön teollisuudelle.”
Bretonin mukaan tukien pitää kuitenkin olla hyvin tarkkarajaisia ja kohdistua vain puhtaan teknologian valmistajiin.
Yksi asia, joka herättää huolta osassa EU-maista on se, että komissio antaisi jäsenmaille paremmat mahdollisuudet myös tukea yritysten tuotantoa kriittisillä aloilla. Tähän saakka nyrkkisääntö on ollut, että tukia saa myöntää tuotekehitykseen ja pilottihankkeisiin.
Breton vetoaa siihen, että samoin toimittiin jo EU:n mikrosirustrategian yhteydessä. Turvallisuus- ja toimitusvarmuussyistä EU haluaa vähentää tuontiriippuvuuttaan mikrosiruissa ja yrittää nyt kasvattaa merkittävästi kotimaista tuotantoa ja toimitusketjuja.