Suomen asuntomarkkinoiden käänne on ollut jyrkin suurissa kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudun yksiöissä, kirjoittaa Suomen Pankin neuvonantaja Hanna Putkuri keskuspankin Euro ja talous -verkkolehden blogissa.
”Vanhojen kerrostaloasuntojen kaupat ovat vähentyneet erittäin vilkkaista edellisvuosista rajummin pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa kuin muualla Suomessa”, Putkuri kirjoittaa.
Hänen mukaansa pääkaupunkiseudun osuus näistä kaupoista on 2020-luvulla ollut suurimmillaan lähes 40 prosenttia ja suurten kaupunkien lähes 60 prosenttia. Viime vuoden lopulla nämä osuudet olivat enää hieman yli 30 ja 50 prosenttia.
Putkurin mukaan myynnissä olevien vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen määrä kasvoi viime vuonna pääkaupunkiseudulla enemmän kuin muualla Suomessa ja asuntojen myyntiajat pitenivät selvästi.
Putkuri muistuttaa, että vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat kallistuivat vuodesta 2015 viime kesään eniten pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa.
Koronapandemian aikana vuosina 2020 ja 2021 asuntojen hintojen nousu kiihtyi, ja hinnat kallistuivat ympäri Suomea.
”Kotitalouksien lainanotto kasvoi pandemian aikana sekä omistus- että sijoitusasuntojen hankintaa varten. Myös suuret ammattimaiset sijoittajat kasvattivat sijoituksiaan asuinkiinteistöihin. Asuntoja rakennettiin kasvukeskuksissa vilkkaasti sekä omistus- että vuokrakäyttöön”, Putkuri kirjoittaa.
Viime vuoden loppupuolella asuntomarkkinoilla nähtiin kuitenkin muutos. Putkurin mukaan vanhat kerrostaloasunnot olivat kalleimmillaan vuoden 2022 toisella neljänneksellä.
Vuoden viimeisellä neljänneksellä hinnat olivat jo laskeneet huhti–kesäkuun huipuista pääkaupunkiseudulla 6 prosenttia ja suurissa kaupungeissa 5,5 prosenttia.
Kotitaloudet ottivat Putkurin mukaan vuoden lopulla vähemmän asuntolainoja kuin pitkään aikaan. Uusien sijoitusasuntolainojen euromäärä pieneni hänen mukaansa suhteellisesti vielä omistusasuntolainoja enemmän.
Putkurin mukaan asuntomarkkinoilla on nyt runsaasti tarjontaa, kun asuntoja on paljon sekä myynnissä että rakenteilla.
”Uudet rakennusluvat ja hankkeiden aloitukset ovat kuitenkin vähentyneet viime vuosien huippumääristä. Tämä ennakoi, että uusia asuntoja alkaa myös valmistua viimeaikaista vähemmän”, Putkuri kirjoittaa.
Hänen arvionsa mukaan asuntokaupan voi odottaa pysyvän aiempaa vaimeampana, kunnes suurin epävarmuus talouden näkymistä alkaa hälventyä.
Toisaalta Putkuri huomauttaa, että esimerkiksi väestönkasvu painottuu edelleen suuriin kaupunkeihin ja niiden liepeille, mikä ylläpitää asuntojen kysyntää.
”Kunhan talouden näkymät kirkastuvat, epävarmuuden aikana patoutunut kysyntä voi purkautua ripeästikin”, Putkuri arvioi.