Versowoodin omistaja sai syytteen törkeästä vero­petoksesta – kiistää rikosepäilyt suku­polven­vaihdoksessa

Versowood Groupin omistaja ja toimitusjohtaja sanoo luottaneensa siihen, että asianajaja tekee lahjaveroilmoituksen. Syytteen sai myös suuren helsinkiläisen asianajotoimiston osakas.

Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra vuonna 2009 otetussa kuvassa.

6.2. 17:25

Suomen suurimman mekaanisen metsäteollisuuden yhtiön Versowood Groupin omistaja ja toimitusjohtaja Ville Kopra, 45, on saanut syytteen törkeästä veropetoksesta. Talousrikossyyte on nostettu tammikuun 19. päivä ja se käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

Versowoodin omistajuuden lisäksi Ville Kopralla on luottamustoimi Puutuoteteollisuus ry:ssä, jonka puheenjohtaja hän on.

Ville Kopra kertoo Helsingin Sanomille, että syytekokonaisuudessa on kyse kahdesta asiasta: vuonna 2012 toteutuneen sukupolvenvaihdoksen lahjaveroista ja pääomalainojen korkojen verojenmaksusta vuosina 2013–2016. Hän kiistää rikosepäilyt molemmissa.

”Tämän lahjaveron jätin lakitoimiston hoidettavaksi, mutta sitä ei sitten hoidettu. Pääomalainassa taas kyse on hyvin tulkinnallisesta asiasta sen suhteen, että koska verot korkotulosta pitää maksaa”, Ville Kopra sanoo.

Sukupolvenvaihdoksessa on Kopran mukaan kyse siitä, että hänen isänsä Keijo Kopra lahjoitti prosentin Versowoodin omistuksesta hänelle vuonna 2012.

Ville Kopran mukaan asianajaja ei huomannut tehdä lahjaveroilmoitusta, joten lahjaverot menivät maksuun myöhässä.

”Kymmenistä tuhansista euroista puhutaan tässä lahjaveroasiassa”, Ville Kopra sanoo. Myöhemmin maanantaina hän täsmensi summan 50 000 euroksi.

Pääomalainat taas liittyvät siihen, että Ville Kopra lainasi Versowoodille rahaa ja sai lainasta korkoja. Ville Kopran mukaan hänen saamistaan koroista pidätettiin verot, mutta Versowoodissa tehdyn verotarkastuksen jälkeen verottaja katsoi veronmaksun tapahtuneen liian myöhään.

”En ole mielestäni syyllistynyt mihinkään rikokseen. Tämä on ikävä keissi ja olen tästä pahoillani”, Ville Kopra sanoo.

Kopra sanoo maksaneensa pääomalainoihin kohdistuneet verot kerralla vuonna 2017.

Ville Kopran ohella samassa juttukokonaisuudessa on syytteen saanut suuren helsinkiläisen asianajotoimiston osakas. Aktiivitöissä oleva asianajaja on erikoistunut yhtiö- ja kiinteistöoikeuteen.

Myös häntä syytetään törkeästä veropetoksesta. Asianajotoimiston osakas ei vastannut Helsingin Sanomien jättämään soittopyyntöön.

Sahayhtiö Versowoodilla on historia ja tarina, josta ei puutu perhedraamaakaan. Vuonna 2006 Ville Kopran ja Pekka Kopran isä Keijo Kopra jakoi yhtiön omistuksen pojilleen puoliksi.

Pekka Koprasta tuli toimitusjohtaja, pikkuveli Ville Kopra sai vastuulleen talouden ja hallinnon Versowoodin emoyhtiössä. Sukupolven vaihdos kuitenkin epäonnistui ja johti pitkään torailuun.

Tilanne ratkesi vasta viime vuoden lopulla. Marraskuussa 2022 tehdyllä osakekaupalla Ville Kopra hankki Pekka Kopran omistamat yhtiön osakkeet ja käytännössä yhtiö siirtyi samalla kokonaan Ville Kopran omistukseen.

Myös teollisuusneuvos Keijo Kopra on joutunut oikeudenkäyntiin epäiltynä törkeästä veropetoksesta. Hänet tuomittiin törkeästä veropetoksesta loppuvuonna 2021.

Keijo Kopralle langetettu kahden vuoden ehdollinen vankeusrangaistus tuli lainvoimaiseksi joulukuussa 2021, kun hän ei valittanut käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Kopra salasi yhteensä 4,7 miljoonan euron pääomatulot Sveitsistä ja korkotulot Suomesta. Näin hän yritti välttää yli 1,4 miljoonan euron verot.

Poliisitutkinnassa selvisi, että Keijo Kopralla oli verottajalta salattuja talletuksia yhteensä 12 tilillä Sveitsissä sekä Credit Suisse -pankissa että UBS-pankissa.

Suomen korkotuloissa oli kyse pääomalainasta, jonka Keijo Kopra oli antanut Versowoodille. Ville Kopran mukaan hänellä oli samanlainen pääomalaina kuin Keijo Kopralla, mutta pienempi.

”Meidän rahoitussopimus kielsi pääomalainojen korkojen maksun ja emme tietenkään tätä tehneet. Verottaja katsoo, että ennakonpidätykset olisi kuitenkin pitänyt tehdä, vaikka rahoja ei maksettu”, Ville Kopra selvittää.

Versowoodin liikevaihto oli Asiakastiedon mukaan viime vuonna yli 655 miljoonaa euroa. Yhtiöllä oli 845 työntekijää.