Sähkö­sopimukset halpenevat nyt todella nopeasti, ja futuurit ennakoivat laskun jatkuvan

Määräaikaisissa sopimuksissa lähenee nyt vauhdilla 10 sentin hintaraja. HS:n laskurilla voit verrata omaa sähkösopimustasi muihin vaihtoehtoihin.

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat pudonneet nopeasti.

6.2. 17:02

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnanlasku jatkuu. Maanantaina halvimmassa määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähköenergia maksoi noin 11,5 senttiä kilowattitunnilta.

Tarjous oli Helenin ja se oli voimassa kaksi vuotta.

Vielä viikko sitten edullisimmassa tarjouksessa sähköenergia maksoi noin 13,7 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkösopimusta hankkivalla on nyt tarkan harkinnan paikka. Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat pudonneet vain kahdessa viikossa todella paljon.

Esimerkiksi kaksi viikkoa sitten halvimmassa määräaikaisessa sopimuksessa sähköä myytiin 16,3 senttiä kilowattitunnilta. Hinta on nykyiseen halvimpaan tarjoukseen verrattuna lähes 5 senttiä kalliimpi.

Tämä tarkoittaa, että halvimman sopimuksen kuukausihinta on 500 kilowattitunnin kuukausikulutuksella laskenut kahdessa viikossa 24 eurolla. Jos sopimus on voimassa kaksi vuotta, sopimusten sähköenergialaskuissa olisi eroa 576 euroa.

Esimerkki osoittaa, että sopimuksen valinnan ajankohdalla voi olla suuri taloudellinen vaikutus. Valintaa vaikeuttaa se, ettei kukaan voi varmasti ennustaa jatkuuko sähköenergian halpeneminen myös jatkossa.

Yksi tapa pohtia asiaa, on katsoa, millaiseksi sähköfutuurit ennakoivat hinnan muodostuvan.

Johdannaismarkkinat ennakoivat sähkön pysyvän edullisena ja jopa halpenevan nykyisestä. Huhti–kesäkuussa sähkö maksaa johdannaisten mukaan Suomessa noin 9,9 senttiä ja heinä–syyskuussa noin 8,3 senttiä kilowattitunnilta. Hinnoissa on mukana sähkön normaali 24 prosentin arvonlisävero.

Pörssisähkö on helmikuussa ollut toistaiseksi hieman tammikuuta kalliimpaa. Tammikuussa pörssisähkö maksoi keskimäärin 8,7 senttiä kilowattitunnilta. Helmikuun alussa hinta on ollut noin 12,2 senttiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita