Facebookin emoyhtiötä Metaa syytetään työntekijöiden hyväksikäytöstä ja heikoista työoloista Keniassa. Meta pyrki estämään oikeustapauksen etenemisen, mutta tuomioistuin hylkäsi yhtiön vaatimukset, kertoo uutistoimisto AFP.
Tapaus liittyy samaan kenialaiseen alihankkijaan, jota tekoäly-yhtiö Open AI:n on kerrottu hyödyntävän Chat GPT -tekoälyn sisällön moderoinnissa.
Metaa väärinkäytöksistä syyttää kenialaisen alihankkijan eli Sama-yhtiön entinen työntekijä, joka moderoi Facebook-päivitysten sisältöä. Syytteiden mukaan työntekijöiden olot olivat epäinhimilliset. Työntekijöillä muun muassa teetettiin pakkotyötä, heitä estettiin perustamasta ammattiliittoja ja palkkojen maksu oli epäsäännöllistä.
Metan mukaan sitä ei voi viedä oikeuteen asiassa, koska sillä ei ole konttoria tai omaa toimintaa Keniassa. Tuomari kuitenkin katsoi emoyhtiön Metan ja sen Irlannin-yhtiön olevan tosiasiallisia osapuolia tapauksessa.
Sosiaalisen median sisältöjä Metalle tarkistavien ihmisten oikeudet ovat olleet esillä aiemminkin. Time-lehti kertoi vuosi sitten, että moderoinnin työntekijät joutuvat pikkupalkalla katsomaan kuvia ja videoita, joissa on näkynyt esimerkiksi teloituksia ja raiskauksia.
Keniassa on aiemmin nostettu Metaa vastaan myös oikeuskanne vihapuheen ja väkivallan yllyttämisestä, jonka on katsottu vaikuttaneen väkivaltaan myös Etiopian verisessä sisällissodassa. Myös tämä aiempi tapaus liittyy Metan Afrikan-alueiden sisällönvalvontaan, jota tehdään Kenian Nairobista käsin.
Open AI:n kehittämän, vuodenvaihteessa kovaan suosioon nousseen Chat GPT:n taustalta paljastuneesta halpatyövoiman käytöstä kerrottiin tammikuussa. Mediatietojen mukaan Open AI:n alihankkijan kenialaiset työntekijät seuloivat valtavia massoja tekstiä alle kahden dollarin tuntipalkalla.
Samalla työntekijät ovat altistuneet traumatisoivalle materiaalille, kuten kuvauksille väkivallasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Lopulta Sama-yhtiö lopetti yhteistyön Open AI:n kanssa etuajassa.