Google julkisti uuden, kokeellisen tekoälyn

Googlen kehittämään Lamda-kielimalliin pohjautuva Bard-keskustelubotti tulee avoimeen käyttöön lähiviikkoina.

Google kiihdyttää tekoälykisaa julkistamalla Bard-keskustelubotin ja uusia ominaisuuksia hakukoneeseen.

6.2. 21:00

Teknologiayhtiö Google on maanantaina julkistanut uuden keskustelevan tekoälyn nimeltään Bard.

Googlen ja sen emoyhtiön Alphabetin toimitusjohtajan Sundar Pichain mukaan Bard on ”kokeellinen keskusteleva tekoälypalvelu”. Toisin sanoen se on samankaltainen keskustelubotti kuin ihmisiä ympäri maailmaa viime viikkoina villinnyt Chat GPT.

Myös Bard on kielimalliin pohjautuva palvelu, joka tuottaa uutta tekstiä ja esimerkiksi vastailee kysymyksiin.

”Bard voi olla kanava luovuudelle ja laukaisualusta uteliaisuudelle”, Pichai sanailee.

Google kertoo avaavansa Bard-tekoälyn valikoiduille testaajille maanantaina, ja laajempaan avoimeen käyttöön palvelu tulee lähiviikkojen aikana.

”Yhdistämme ulkopuolista palautetta omaan sisäiseen testaukseemme varmistaaksemme, että Bardin vastaukset täyttävät korkean laadun, turvallisuuden ja todelliseen tietoon pohjautumisen vaatimukset”, Pichai sanoo tiedotteessa.

Bard pohjautuu Googlen kehittämään Lamda-kielimalliin (Language Model for Dialogue Applications), jonka yhtiö julkisti kaksi vuotta sitten. Pichai muistuttaa, että Google on työskennellyt tekoälyn parissa jo vuosikausia, ja jo kuusi vuotta sitten yhtiö päätti keskittää strategiansa tekoälyn ympärille.

Viime kesänä Lamda nousi otsikoihin, koska Googlen entinen insinööri Blake Lemoine väitti tekoälyn tulleen tietoiseksi omasta olemassaolostaan ja tunteistaan, joita tulee kunnioittaa. Google kiisti jyrkästi nämä väitteet ja irtisanoi Lemoinen.

Yhtiön ja asiantuntijoiden mukaan Lamda on ainoastaan ”kompleksinen algoritmi, joka on suunniteltu tuottamaan uskottavaa ihmispuhetta”.

Google kertoi maanantaina myös lisäävänsä hakukoneeseensa uusia tekoälyominaisuuksia, jotka voivat yhtiön mukaan esimerkiksi ”auttaa yhdistelemään vastausta monimutkaiseen kysymykseen, johon ei ole yhtä helppoa vastausta”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita