Venäjän liittovaltion budjettivaje kasvoi tammikuussa suurimmilleen vuosikausiin, kun energiatulot painuivat ja menot hyökkäyssodasta Ukrainaan kasvoivat.
Venäjän valtiovarainministeriön maanantaina julkistamien alustavien tietojen mukaan maan budjettivaje kasvoi tammikuussa 1 760 miljardiin Venäjän ruplaan (noin 23 miljardia euroa).
Uutistoimisto Bloombergin mukaan kyseessä on suurin tammikuussa kirjattu budjettivaje sitten vuoden 1998. Budjettivaje tarkoittaa sitä, että valtion suunnitellut menot ovat tuloja suuremmat.
Budjetille tärkeät verotulot öljystä ja kaasusta laskivat tammikuussa noin 46 prosenttia 426 miljardiin ruplaan vuodentakaisesta. Ministeriön tiedotteen mukaan lasku oli seurasta venäläisen Urals-öljylaadun halpenemisesta ja maakaasun vientimäärien laskusta.
Tulot muista veroista laskivat 28 prosenttia 931 miljardiin ruplaan. Erityisesti tulot arvonlisä- ja tuloveroista laskivat.
Kokonaisuudessa budjetin tulot painuivat noin 35 prosenttia noin 1 360 miljardiin ruplaan. Samaan aikaan menot kasvoivat lähes 60 prosenttia noin 3 120 miljardiin ruplaan.
Bloomberg Economicsin ekonomisti Alex Isakov arvioi, että budjetin öljytulojen lasku on odotettua, mutta Venäjän kotimaiseen kulutukseen liittyvien tulojen lähes 30 prosentin sukellus on ”pahanenteistä”.
Venäjän budjetti perustuu isolta osalta öljyn ja kaasun verotuloihin. Maa on joutunut myymään raakaöljyään alennuksella lännen asettaman öljyn hintakaton ja muiden energiapakotteiden seurauksena.
Vaikka osa Venäjän päättäjistä on vähätellyt talouspakotteiden vaikutuksia, Venäjän valtiovarainministeriö Anton Siluanov joutui uutistoimisto Reutersin mukaan kuitenkin viime vuonna myöntämään, että hintakatto voi kasvattaa maan budjettivajetta tänä vuonna.
Venäjän kuluvan vuoden budjetti on laadittu oletuksella, että Urals-laatu maksaa 70,10 dollaria barrelilta. Ministeriön mukaan Urals-öljylaadun keskimääräinen barrelihinta oli tammikuussa 49,48 dollaria, joka on 42 prosenttia vähemmän kuin tammikuussa vuonna 2022.
Venäjän valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessaan, että se tutkii veroteknisestä syystä öljylle vaihtoehdoista hintaindikaattoria, koska Urals-laadun hinta ei ministeriön mielestä heijastele enää tarpeeksi hyvin venäläisöljyn vientihintaa.
Nykyisin ministeriö verottaa Bloombergin mukaan öljy-yhtiöitä brittiläisen tietopalveluyhtiö Argus Median kuukausittain laatimalla Urals-hinta-arviolla, johon sisältyy rahti- ja vakuutusmaksuja Pohjois-Euroopasta kuljetetulle öljylle.
Venäjän valtiolla on kaksi keinoa paikata budjettivajetta. Ensinnäkin se voi lisätä lainoitusta kotimaasta, jota se Reutersin mukaan onkin jo lisännyt voimakkaasti viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.
Venäjällä on käytössään myös hyvinvointirahasto, jonne on siirretty energiatuloja pahan päivän varalle.
Ministeri tiedotti maanantaina, että hyvinvointirahastosta myytiin tammikuussa 38 miljardin ruplan arvosta Kiinan yuan-valuuttaa ja kultaa budjettivajeen paikkaamiseen.
Rahaston koko oli helmikuun alussa 155 miljardia dollaria. Osa Venäjän ulkomaisista varannoista on jäädytetty talouspakotteilla.