Kauppojen lakko alkaa torstaina, sovittelu päättyi tuloksetta – Katso, koskeeko työnseisaus omaa lähikauppaasi

Pääkaupunkiseudulla lakko vaikuttaa pääasiassa Prismojen toimintaan.

Lakko vaikuttaisi Helsingissä kuuden HOK-Elannon Prisman toimintaan Herttoniemessä, Itäkeskuksessa, Kannelmäessä, Malmilla, Pasilan kauppakeskus Triplassa ja Viikissä.

7.2. 17:26 | Päivitetty 7.2. 21:34

Kaupan työriitaan ei saatu sopua tiistaina, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä. Kaupan liiton ja palvelualojen ammattiliiton Pamin näkemykset ovat edelleen niin kaukana toisistaan, ettei sovintoehdotuksen antamiselle ole edellytyksiä.

Kaupan lakko alkaa torstaina lukuisissa kaupoissa ympäri maata. Valtakunnansovittelija keskustelee osapuolten kanssa siitä, milloin sovittelua voidaan jatkaa.

”Pam ja Kaupan liitto ovat näkemyksissään vielä kaukana toisistaan, myös muissa kuin palkkaa koskevissa kysymyksissä”, sanoo Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Pamin tavoitteena on neuvotella noin 200 euron korotus palkkoihin.

Kaupan liitto kertoo tiedotteessaan tehneensä ratkaisuehdotuksia, kuten yleisen linjan mukaisen palkankorotusesityksen.

Torstaina alkavan lakon piirissä on Pamin mukaan noin 16 000 kaupan alan työntekijää. Se koskee Keskon alueterminaaleja ja yli 160:aa kauppaa, lähinnä isompia myymälöitä, kuten K-Citymarketeja ja Prismoja.

Kaupan liitto on vakuuttanut, että myös lakon aikana ruokaa on saatavilla riittävästi. Liiton mukaan Suomessa on yhteensä 2 800 ruokakauppaa.

Helsingissä lakko vaikuttaisi kuuden HOK-Elannon Prisman toimintaan Herttoniemessä, Itäkeskuksessa, Kannelmäessä, Malmilla, Pasilan kauppakeskus Triplassa ja Viikissä.

Espoossa lakonuhan alla on neljä Prismaa. Ne sijaitsevat kauppakeskus Isossa Omenassa, Lippulaivassa ja Sellossa sekä Olarissa. Vantaalla lakossa olisivat Tikkurilan ja kauppakeskus Jumbon Prisma.

Lakko vaikuttaisi myös Hyvinkään, Järvenpään ja Keravan Prismoihin.

Toistaiseksi ei ole selvää, menevätkö kaikki lakon piirissä olevat kaupat kiinni vai pidetäänkö niitä auki esimerkiksi esihenkilövoimin.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtajan Sampo Päällysaho kertoo, että ensisijaisesti tavoitteena on pitää myymälät auki myös lakon aikana. Se voi tarkoittaa, että joissain myymälöissä on tavallista vähemmän kassoja auki tai aukioloaikoja joudutaan rajoittamaan.

”Kahden päivän lakolla voisi olla jonkin verran vaikutuksia toimintaan ja yksittäisten myymälöiden kohdalla palvelutarjontaan”, Päällysaho sanoo.

Päällysahon mukaan asiakkaille pyritään viestimään tarpeeksi hyvin ja ajoissa siitä, onko oma lähi-Prisma auki ja jos ei ole, missä lähin auki oleva kauppa sijaitsee.

”Yritykset varmaan koettavat esimiesvoimin ja vuokratyöntekijöillä sekä työntekijöitä töihin painostamalla pitää ovia auki. Työntekijät ovat kuitenkin hyvin valmiina kamppailemaan paremmista palkoista. Eli en pysty arvioimaan, kuinka moni menee kiinni, kuinka moni rajoittaa aukioloja ja niin edelleen”, viestittää Pamin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne HS:lle.

S-ryhmän Päällysaho kertoo, ettei tunnista Pamin Kalliorinteen väitteitä työntekijöiden painostamisesta töihin.

”Arvostamme työntekijän lakko-oikeutta”, Päällysaho sanoo.

Pam ja Kaupan liitto ovat neuvotelleet alan työehtosopimuksesta 12. tammikuuta alkaen. Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 31. tammikuuta.

Alun perin kaupan varastojen lakon oli määrä alkaa nyt maanantaina, mutta työ- ja elinkeinoministeriö päätti valtakunnansovittelijan esityksestä siirtää lakkoa kahdella viikolla. Varastojen lakko alkaa aikaisintaan 20. helmikuuta.

Näiden lakkojen lisäksi Pam on antanut lakkovaroituksen varastojen työnseisauksesta 13.–16. helmikuuta. Sen jälkeen 16.–18. helmikuuta työnseisaus siirtyisi koskemaan yli 400:aa kaupan alan toimipaikkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita