Elämämme internetissä saattaa olla muuttumassa nopeammin kuin pitkiin aikoihin, kun Microsoft ja Google kiihdyttävät kilpajuoksuaan keskustelevan tekoälyn parissa.
Tällä viikolla teknologiajättien viestintätiimeillä on pitänyt kiirettä, kun yhtiöt ovat kirittäneet toisiaan.
Maanantaina Google julkisti uuden, kehittämäänsä kielimalliin pohjautuvan Bard-palvelun.
Bard kuulostaa samalta kuin Open AI:n kehittämä Chat GPT, joka on villinnyt kansaa opiskelijoista koodareihin ja tavallisiin toimistotyöläisiin viime vuoden lopulta lähtien. Bardin luvataan hakevan ajantasaisia tietoja verkosta, toisin kuin Chat GPT.
Tiistaina Microsoft taas piti nopealla aikataululla tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi tuovansa Bing-hakukoneeseen keskusteluominaisuuden yhteistyössä Open AI:n kanssa.
”Kisa alkaa tänään”, julisti Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella.
Keskiviikkona Googlen hausta vastaava johtaja Prabhakar Raghavan kertoi hakukoneen uusista tekoälyä hyödyntävistä ominaisuuksista tiedotustilaisuudessa Pariisissa. Pian Googlen hakutulokset ovat aiempaa keskustelevampia ja vuorovaikutteisia, hän lupasi. Jossain vaiheessa hakukone pystyy esimerkiksi kokoamaan vastauksista kohokohtia ja monimutkaisiin kysymyksiin vaihtoehtoja.
Osa analyytikoista uskoo Googlen kiiruhtaneen julkistustensa kanssa Microsoftin viime aikoina luoman paineen alla, mutta Raghavan kiisti väitteet.
”Tämä on ollut monen vuoden matka”, Raghavan sanoi keskiviikkona uutistoimisto AFP:lle ja lisäsi, ettei mikään yksittäinen tapahtuma ole ”dramaattisesti muuttanut kurssia” Googlen suunnitelmissa.
Samalla Raghavan muistutti, että Googlen hakukoneella on taustallaan pian 25 vuotta, eikä yhtiö ole lopettanut hakukoneen kehittämistä missään vaiheessa.
Microsoftin Bing taas on ollut olemassa 13 vuotta, ja sen asema on ollut näihin päiviin saakka hyvin heikko.
Viime vuonna Googlen osuus hakukoneiden markkinoista oli noin 85 prosenttia. Bing on kaukaisena kakkosena noin yhdeksällä prosentilla. Muita hakukoneita ovat Yahoo, kiinalainen Baidu, venäläinen Yandex ja Duck Duck Go.
Baidu ilmoitti myös tällä viikolla suunnitelmistaan julkistaa oma Ernie-keskustelubotti.
Vaikka Microsoftin ja Googlen tämän viikon julkistukset ovat olleet näyttäviä, kumpikaan yhtiö ei ole uuden keskustelevan tekoälynsä kanssa valmis.
Tällä hetkellä osa Bingin käyttäjistä voi kokeilla uusia ominaisuuksia tietokoneen Edge-selaimella. Microsoft on myös avannut odotuslistan, johon voi ilmoittautua uuden Bingin kokeilijaksi.
Google taas kertoo, että tällä hetkellä Bardia voivat käyttää ”luotetut testaajat”. Laajempaan avoimeen käyttöön palvelun on luvattu tulevan lähiviikkojen aikana.
Sekä Bardissa että Chat GPT:ssä on vielä paljon kehitettävää, mukaan lukien tietojen oikeellisuudessa. Chat GPT:n vastauksissa on huomattu epätarkkuuksia ja sen tiedot kaikesta päättyvät vuoteen 2021.
Googlen tuoreessa Bard-mainoksessa taas huomattiin heti asiavirhe.
Googlen emoyhtiön Alphabetin osake lähtikin keskiviikkona kovaan laskuun. Sijoittajia Googlen julkistukset eivät siis vielä vakuuttaneet, vaan päinvastoin on syntynyt kuva, että yhtiö on hosunut.
Lue lisää: Googlen tekoäly mokaili mainosvideossa – markkina-arvosta suli 100 miljardia
Poikkeuksellinen innostus Chat GPT:n ympärillä on tehnyt verkkohakuja hallitsevasta Googlesta pitkästä aikaa henkisen takaa-ajajan – ainakin hetkeksi.
AFP kertoo mediatiedoista, joiden mukaan Google olisi Chat GPT:n takia antanut ”punaisen hälytyksen” yhtiössä ja kutsunut perustajat Sergei Brinin ja Larry Pagen takaisin hautomaan vastauksia.
On mahdollista, että Microsoftin miljardisijoitukset Open AI:n tekoälyyn tuovat yhtiölle lisää hakukonemarkkinan osuutta Googlen kustannuksella. Tällä hetkellä Chat GPT:n tilanne ja Bingiin liittyvät suunnitelmat ovat lupaavia.
Jokaista voittamaansa prosenttiyksikön markkinaosuutta vastaan Microsoft odottaa tienaavansa kaksi miljardia dollaria lisää mainostuloina. Jo nyt alkanut kokeiluvaihe tuo Bingiin runsaasti lisää silmäpareja, vaikka Google tekee kaikkensa pitääkseen johtoasemansa.
Alphabet kertoi tehneensä loka–joulukuussa Googlen hakuliiketoiminnalla yli 40 miljardin dollarin liikevaihdon. Samalla ajanjaksolla Microsoft kerrytti haku- ja uutismainonnasta 3,2 miljardia dollaria.
Koska kuilu ja Googlen muskelit ovat niin suuret, on vaikea kuvitella Bingin haastavan Googlen hakukoneen valtaa pysyvästi. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kisa on aidosti jännittävä.