Lakko sulki kauppoja ja harvensi hyllyjä, asiakkailta satoi silti tukea – ”Kaikki on kallistunut, pitäisi saada lisää liksaa”

Torstaiaamuna alkanut kaupan alan lakko koskettaa 16 000 työntekijää. Näin lakko näkyi torstaina Olarin, Kaaren ja Triplan Prismoissa.

9.2. 10:21 | Päivitetty 16.2. 12:43

Kylmä viima viuhuu Olarin Prisman ulko-ovien tuntumassa puoli yhdeksän aikaan torstaiaamuna. Neljä punaisiin liiveihin sonnustautunutta lakkovahtia seisoo kaupan ulkopuolella jakamassa flaijereita. Muutama työkaveri on livahtanut aamun aikana ohi töihin.

Riku Sutinen saapui paikan päälle jo edellisen päivän puolella. Yövuoro alkoi kello 22 keskiviikkona. Aamuviideltä lakon alkaessa Sutinen päätti vuoronsa. Myös Jenni Gültekin, Pirjo Frilund ja Jonna Kivimaa ovat saapuneet paikan päälle jo viideltä aamulla. Herätyskellot soivat jo ennen aamuneljää, jotta paikalle ehdittäisiin ajoissa.

Porukka kertoo, että kylmä on ollut, mutta termarissa mukana ollut kahvi on lämmittänyt. Kananmunaleivät ovat pitäneet nälän loitolla.

Lakkovahdit Riku Sutinen (vas.), Jonna Kivimaa, Jenni Gültekin ja Pirjo Frilund lopettelivat vahtivuoroaan yhdeksän aikaan aamulla.

Nelikon syy saapua paikan päälle on selvä: lisää palkkaa tarvitaan.

”Tilanne on se, että kaikki hinnat nousevat eivätkä palkat ole nousseet. Nyt on korkea aika nostaa palkkoja”, Frilund toteaa.

Muut ovat samaa mieltä. Joukolla on pitkä ura alalla takana. Työ on raskasta ja tahti kovaa. Nelikko toteaa, etteivät alan ulkopuoliset ihmiset aina tule ajatelleeksi, että kuorman purkaminen on fyysisesti raskasta työtä.

Kassalla ja infopisteellä työskentelevä Kivimaa pitää haastavimpana osana työtä hankalia asiakastilanteita. Vaikka myyjällä olisi huono päivä, täytyy omat tunteet pitää sivussa myös silloin, kun asiakkaat ”syöttävät sitä itseään” päin naamaa.

”Ala on aliarvostettu, niin hyvä saada näkyvyyttä”, Kivimaa toteaa lakosta.

Pam on vaatinut alalle noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Kivimaa osoittaa rinnassaan välkkyvää pinssiä, johon on kirjattu iskulause.

”’Korkea aika korottaa’ on meidän pääviesti”, sanoo Kivimaa.

Yhdeksän aikaan nelikon lakkovahtivuoro päättyy ja Sutinen pääsee muutamaksi tunniksi nukkumaan. Nelikko toteaa tehneensä oman osuutensa, eivätkä Sutinen, Kivimaa, Gültekin ja Frilund ole näillä näkymin tulossa perjantaina lakkovahdeiksi.

Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen saapui torstaina Olarin Prismaan osoittamaan tukensa lakkovahdeille.

Olarin Prismassa piipahtavat torstaiaamuna myös Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ja Pamin aluepäällikkö Johanna Sparf.

Sparf kertoo, että lakkoaamu on lähtenyt liikkeelle hyvin. Torstain ja perjantain aikana lakkovahteina toimii yhteensä noin 250 ihmistä pelkästään pääkaupunkiseudulla.

Rönni-Sällinen kertoo käyvänsä päivän aikana muutamassa kaupassa moikkaamassa ja kiittämässä lakkovahteja.

Rönni-Sällisen mukaan Pamin viesti on, että pienipalkkaiset kärsivät tällä hetkellä eniten inflaatiosta ja monella on ongelmia toimeentulon kanssa. Tämän takia palkankorotuksia tarvitaan.

Hän huomauttaa, että kaupan ala on suuri työnantaja ja että kaupan alan työehtosopimuksen piirissä on eniten ihmisiä Suomessa. Lisäksi työ kaupan alalla on monelle ensimmäinen kosketus työelämään.

Uskotko, että mittavilla lakoilla on vaikutusta kaupan alan imagoon?

”Harvoin lakko vaikuttaa myönteisesti imagoon. Yritämme vaikuttaa työnantajiin, ja lakko on aina viimeinen vaihtoehto”, Rönni-Sällinen toteaa.

Mikko Juutilainen ostoksilla Olarin Prismassa Myn, 5, ja Sandran, 1, kanssa lakkoaamuna.

TORSTAIaamuna kaupoissa ei näkynyt viitteitä siitä, että lakolla olisi kielteisiä vaikutuksia kaupan alan imagoon. Päinvastoin asiakkailta löytyy ymmärrystä tilanteelle.

Mikko Juutilainen on saapunut tyttäriensä Myn ja Sandran kanssa ostoksille.

”Onhan tämä tärkeä lakko”, Juutilainen toteaa.

”Kun kaikki on kallistunut, pitäisi saada lisää liksaa.”

Juutilainen löysi kaupasta kaiken tarvittavan, ja kauppaostoksetkin ovat tavanomaisen kokoiset. Mukaan lähti viiden päivän ostokset.

Irma ja Heikki Kaseva löysivät tarvittavat vihannekset Olarin Prismasta.

Espoolaiset eläkeläiset Heikki ja Irma Kaseva hämmästelevät, miten vähän ihmisiä on liikkeellä aamulla.

”Näin vähän asiakkaista en ole aiemmin nähnyt täällä”, Heikki Kaseva toteaa.

Kasevat eivät pohtineet ennen kauppareissua, mahtaako lakko saada Prisman ovet pysymään kiinni. Kaikki tarvittavat tuotteet ovat löytäneet tiensä ostoskärryihin, eikä reseptejä ole jouduttu muuttamaan mökkireissua varten.

Irma Kaseva kannattaa lakkoa ja toteaa, ettei se haittaa häntä asiakkaana lainkaan.

”Pienipalkkaiset tarvitsevat lisää rahaa. Muutenkin kaupan ala on ollut vuosikymmeniä pienipalkkainen ala”, Irma Kaseva toteaa.

Lady Lunabba saapui torstaina ostamaan vaatteita Xavierille.

Myös Lady Lunabba on saapunut aamuostoksille 13 kuukautta vanhan Xavierin kanssa. Lunabba antaa täyden tukensa lakolle. Hänen mukaansa hänen omaan elämäänsä mahdollisesti aiheutuva pieni epämukavuus ei ole syy sille, etteikö lakko olisi tarpeellinen.

Lunabba kertoo, että hänellä on myös tuttuja kaupan alalla.

”Sääli, että lakko on ainoa keino, mutta silti annan täyden tuen lakolle”, Lunabba toteaa.

Lunabba varautui etukäteen lakkoon ja kävi keskiviikkona ostamassa huomattavasti suuremmat ostokset, joilla tarkoituksena oli pärjätä viikonlopun yli. Pari tuotetta unohtui matkasta, ja torstaiaamuna uusi kauppareissu tuli tarpeeseen.

Olarin Prismassa hyllyillä riittää tuotteita tavanomaiseen tapaan. Muutamia yksittäisiä tuotteita puutuu. Asiaan ei kiinnittäisi huomiota, ellei tietäisi lakon olevan käynnissä. Hyllytys on käynnissä ja proteiinipatukoita lapataan lisää hyllyyn.

Lakko on vaikuttanut hieman kaupan aukioloaikoihin. Tavanomaisesti Prisma on auki ympäri vuorokauden, mutta lakon vuoksi aukioloaikoja on supistettu.

Kannelmäen Kaaren Prismassa vessapaperia riitti torstaiaamuna.

Kannelmäen Kaaren Prismassa tuoreet tulppaanit tervehtivät kauppaan saapuvaa. Hedelmä- ja vihannesosaston hyllyt notkuvat, eivätkä lakon vaikutukset ainakaan vielä näy lähes mitenkään asiakkaalle. Olarin Prisman tapaan tuoreita myymäläleipomotuotteita löytyy.

Ihmisiäkin vaikuttaa olevan töissä, ja kello yhdentoista aikaan valmisruokia ja margariineja on hyllyttämässä kuutisen ihmistä. Useampi kassalinjasto on auki.

Korona-ajan hamstraushimo ei näytä toistavan itseään ainakaan Kannelmäen Kaaren Prismassa. Vessa- ja talouspaperia on parinkymmenen eurolavan jono, ja korkeat vessapaperipinot nousevat pään yläpuolelle saakka.

Kaupan sisällä olevalla sushipiste on avoinna, ja siellä on myös nigirejä.

Ainoastaan ruokatorin lappu muistuttaa lakosta. Kyltti kertoo, että palveluita on supistettu. Puolet ruokatorin hyllyistä onkin tyhjänä. Tuoretta kalaa sekä perunamuusia ja lihapullia löytyy silti. Valmiita salaatteja sen sijaan ei vielä aamuyhdentoista aikaan näy.

Maria Soini kävi lounastauollaan hankkimassa ruokaa Kaaren Prismasta viikonloppua varten.

Helsinkiläinen Maria Soini on juuri saanut ostoksensa tehtyä. Viikonloppuna luvassa ovat nelikymppissynttärit, ja Soinin vanhemmat ovat tulossa kylään. Soini kipaisi lounastauollaan hakemassa aineksen gluteenittomaan kanapastaan. Viikonloppuna merkkipaalua juhlistetaan ravintolareissulla.

Soini on ammatiltaan hoitaja. Myös hän tukee täysin kaupan alan lakkoa.

”Kaikilla suomalaisilla pitää olla lakko-oikeus ja oikeus saada sellaista palkkaa, joka vastaa työnkuvaa ja työn vaativuutta”, Soini toteaa.

Hän toteaa, että paras tilanne olisi päästä sopuun neuvottelemalla. Jos se ei ole mahdollista, lakkoilun on oltava vaihtoehto.

Torstaiaamuna kello viisi alkanut laaja lakko vaikuttaa monien suomalaisten arkeen. Palvelualojen ammattiliiton (Pam) työnseisauksen seurauksena kuusitoista S-ryhmän markettia jätti aamulla ovensa avaamatta.

”Lisäksi yli 60 Prismaa on auki suppeammilla aukioloajoilla”, kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

Lakko koskettaa yhteensä 160:tä S-ryhmän ja K-ryhmän kauppaa. Lakon piirissä on kaikkiaan 16 000 työntekijää.

Helsingin Pasilan kauppakeskus Triplan yhteydessä olevassa Prismassa lakko näkyi aamulla selvästi.

Triplan Prismassa pahoiteltiin lakon takia mahdollisesti aiheutuvaa ruuhkaa.

Kaksikerroksisen kaupan yläkerroksen kassat olivat aamuyhdeksältä suljettuina ja kaupan kassojen edustoilla olevat kyltit pahoittelivat lakosta mahdollisesti aiheutuvaa ruuhkaa.

Myös Triplan Prisman tunnelma oli rauhallinen. Osa kaupan leipähyllyistä oli aamulla tyhjiä, mutta yleisesti ottaen hyllyillä riitti tuotteita hyvin.

Triplan Prismassa osa leipähyllyistä oli torstaiaamuna tyhjänä.

Lakon takia kiinni olevista myymälöistä 12 on Prismoja ja neljä S-markettia. Muut S-ryhmän myymälät ovat auki.

Kokonaan ovensa ovat sulkeneet seuraavat Prismat: Imatra, Lappeenranta, Seinäjoen Hyllykallio, Kemi, Limingantulli ja Linnanmaa Oulussa, Tornio, Pietarsaari, Kotiranta ja Liisanlehto Vaasasta sekä Länsi-Pori ja Mikkola Porista. S-Marketeista kiinni ovat Kouvola, Myllykoski, Savela ja Vaajala.

Pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa kaikki Prismat ovat avautuneet omien aikataulujensa mukaisesti.

Lakon on määrä kestää torstaiaamusta lauantaiaamuun.

Triplan Prismassa leipähyllyillä oli illalla jonkin verran vajausta, mutta merkkejä hamstarauksesta ei näkynyt.

Pasilassa sijaitsevan Triplan Prisman edustalla näkyi muutamia Pamin lakkovahteja.

Oikaisu 16.2. kello 12.43: Jutussa puhuttiin virheellisesti Olarin ja Kaaren Prisman paistopisteistä,vaikka kauppojen tuotteet tulevat myymäläleipomoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita