Hallitus: Suomi voi pian tuottaa 10 prosenttia EU:n vedystä

Vetytalouteen sijoittamisen uskotaan tukevan korkean jalostusarvon vientiä ja tuovan investointeja Suomeen.

Suomeen pitää rakentaa paljon lisää tuulivoimaa, jotta vetyvisiot toteutuvat.

9.2. 15:06

Nyt se on virallista: Suomi tavoittelee Euroopan johtavaa asemaa vetytaloudessa. Näin todetaan valtioneuvoston torstaina julkaisemassa periaatepäätöksessä.

Vetytalouteen sijoittamisen uskotaan tukevan korkean jalostusarvon vientiä ja tuovan investointeja Suomeen.

Tuoreessa paperissa todetaan, että Suomella on edellytykset tuottaa vähintään kymmenen prosenttia Euroopan unionin päästöttömästä vedystä vuonna 2030, jos markkinaolosuhteet kehittyvät suotuisasti.

Periaatepäätöksessä lausutaan, että kärkipaikan saavuttamiseen tarvitaan ennen kaikkea teollisuuden merkittäviä investointeja, mutta myös valtiotason kasvustrategia sekä muun muassa päästöttömän sähkön saatavuuden varmistamista ja tarvittavan infrastruktuurin kehittämistä.

Vedyn tuotannon ja käytön odotetaan kasvavan tulevaisuudessa selvästi. Suomessa kasvu nojaa vahvasti siihen, että tuulivoimaa rakennetaan seuraavien 10–20 vuoden ajan paljon lisää.

Lisäksi tarvitaan periaatepäätöksen mukaan kymmenien miljardien eurojen investointeja vedyn tuotantoon ja sen jatkojalostukseen esimerkiksi vihreäksi metaaniksi, metanoliksi ja ammoniakiksi.

”Tavoitteen saavuttaminen edellyttää myös investointeja sähkön ja vedyn siirtoverkkoihin”, periaatepäätöksessä kerrotaan.

Investoinnit ovat jo päässeetkin vauhtiin. HS kertoi joulukuussa, että Suomessa käynnissä oleviin vetyhankkeisiin investoidaan varovaistenkin arvioiden mukaan lähivuosina vähintään useilla miljardeilla euroilla.

Viranomaiset ja päättäjät taas voivat vauhdittaa kehitystä esimerkiksi sääntelyä edistämällä, luvitusten sujumisella ja taloudellisilla kannustimilla. Lisäksi alan tarpeisiin täytyy olla riittävästi työvoimaa, periaatepäätöksessä todetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita