Kaupan alan kaksipäiväinen lakko alkoi: ”Kaikki varasto­tila on täytetty”

Kaksipäiväisten lakkojen piirissä on 160 Keskon ja S-ryhmän markettia sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleja.

Kauppakeskus Kaaren Prisma Helsingissä torstaiaamuna.

9.2. 5:40

Kaupan alan kaksipäiväinen lakko on alkanut tänään. Lakkojen piirissä on 160 Keskon ja S-ryhmän markettia sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleja.

Valtaosa lakon piireissä olevista marketeista on Prismoja ja K-Citymarketteja, mutta mukana on myös joitakin pienempiä marketteja ympäri Suomen.

Sekä Keskosta että S-ryhmästä ennakoitiin keskiviikkona STT:lle, että valtaosa nyt alkaneiden lakkojen piirissä olevista myymälöistä pystytään pitämään auki. Joitakin myymälöitä voidaan kuitenkin joutua pitämään suljettuina tai myymälöiden aukioloajoissa tai palveluissa voi olla poikkeuksia.

Lakot alkoivat kello viideltä aamulla ja päättyvät lauantaina kello viideltä aamulla.

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) mukaan lakoista huolimatta ei ole olemassa riskiä siitä, että ruokaa ei olisi saatavilla.

”Ruokaa riittää päivittäistavarakaupan kautta edelleen lakkojenkin aikana ja niistä huolimatta”, kommentoi PTY:n valmiuspäällikkö Lauri Kulonen keskiviikkona.

Suomessa on hänen mukaansa 2 800 päivittäistavarakaupan myymälää ja tämän viikon lakko koskee vain osaa niistä. Yrityksissä lakkoihin on pyritty myös valmistautumaan.

”Kaikki varastotila, mitä liikenee, on täytetty, jotta olisi pieni puskuri ainakin joissain tuotteissa.”

PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto muistutti, että myös kuluttajien ostokäyttäytymisellä on suuri vaikutus siihen, miten lakkojen vaikutukset näkyvät kaupoissa asiakkaille.

”Syytä hamstraamiseen ei ole. Pandemian aikana kuitenkin nähtiin, että kuluttajat voivat saada hyllyt tyhjiksi, jonka jälkeen ne täytetään jälleen. Keskeinen viesti on kuitenkin se, että ruokahuollon pitäisi myös lakkojen aikana toimia päivittäistavarakaupassa ihan hyvin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita