Teräsyhtiö Outokumpu teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen, vaikka loppuvuosi olikin yhtiölle vaikea.
Koko vuodelta oikaistu liikevoitto oli 1,01 miljardia euroa, kun edellisvuonna liikevoittoa syntyi 728 miljoonaa euroa. Näin siitä huolimatta, että vuoden jälkipuolisko oli yhtiölle hankala, ja tulos jäi selvästi viime vuodesta. Loka–joulukuussa kertaeristä oikaistu liiketulos oli 48 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten tulosta syntyi 234 miljoonaa euroa.
Yhtiö selittää käännettä taloussuhdanteen viilenemisellä.
”Markkinoilla on kahden viime vuoden ajan vallinnut poikkeuksellinen myötätuuli, mutta nyt olemme siirtyneet aikaan, jota leimaa maailmantalouden heikkeneminen. Toimitusten osalta vuosi 2022 alkoi vahvasti, mutta toimitukset vähenivät vuoden loppua kohti, ja kaikkiaan ruostumattoman teräksen toimituksemme laskivat 7 prosenttia edellisestä vuodesta”, toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo tiedotteessa.
Vuoden viimeisellä neljänneksellä terästoimitukset jäivät jo 18 prosenttia pienemmiksi kuin vuotta aiemmin.
Yhtiö odottaa kysynnän kuitenkin piristyvän jo alkuvuonna. Yhtiö arvioi, että ruostumattoman teräksen toimitukset kasvavat tammi–maaliskuussa 10–20 prosenttia edelliskvartaalista.
Loppuvuoden vaikeuksien takana oli raaka-aineiden kallistuminen sekä ennen kaikkea energiakriisi.
Outokummun Tornion-tehdas on Suomen suurin sähkönkuluttaja, ja vaikka yhtiö suojaa noin 60 prosenttia sähkön hankinnastaan pitkäaikaisilla sopimuksilla, oli sähkön kallistuminen niin voimakasta, että se pakotti yhtiön uudenlaisiin energiansäästötoimiin. Paljon sähköä käyttäviä ferrokromiuuneja ryhdyttiin ajamaan sähkön hinnan mukaan paljon aiempaa tarkemmin.
”Tässä mittakaavassa emme ole sitä aikaisemmin tehneet. Sähkön hinta ei ole koskaan aiemmin noussut niin korkealle tasolle, että lähdetään jo pohtimaan, onko tuotanto taloudellisesti järkevää”, Malinen kertoo.
Sähkön kallistumisen ja suhdanteen viilentymisen vuoksi yhden ferrokromiuunin huoltokatkoa jatkettiin läpi syksyn. Se vähensi loppuvuonna ferrokromituotantoa, mikä johti tuotantomäärien ja tuloksen laskuun. Ferrokromin tuotanto pyörii edelleen 50–60 prosentin kapasiteetilla.
Yhtiö aloitti syksyllä myös energiansäästöohjelman, jonka tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta 8 prosenttia kahden vuoden aikana.
”Se on todella kova tavoite, mutta sillä kannustetaan porukkaa miettimään innovatiivisia ratkaisuja. Sähkön kulutusta per tuotettu tonni on saatava alemmas.”
Energiakriisi pakottaa Outokummun myös miettimään, kuinka se tulevaisuudessa suojautuu energian hinnan voimakkailta heilahduksilta.
”Yhtiönä joudumme arvioimaan energiastrategian perusteellisesti tämän kriisin seurauksena. Outokumpu ei ole ollut historiallisesti energian tuottaja, mutta nyt kysymys on, pitäisikö meidän ottaa askelia siihen suuntaan, ja mitä se konkreettisesti tarkoittaisi.”
Loppuvuoden hankaluuksista huolimatta Malinen korostaa Outokummun olevan taloudellisesti vahva. Yhtiö on nyt nettovelaton.
”Tämä on yhtiön historiassa merkittävä käännekohta”, Malinen kuvaa.
”Olemme tänään taloudellisesti vahvempia kuin ikinä historiassa. Meillä on rahaa ja investointikykyä panostaa yhtiön ympäristövastuulliseen uudistamiseen.”
Yhtiö on tällä hetkellä tilanteessa, jossa se laittaa taloudellista perustaansa kuntoon. Yhtiö noudattaa tiukkaa kulukuria ja yrittää kohentaa kannattavuuttaan. Ne ovat valmisteluja seuraavaan vaiheeseen, joka alkaa vuonna 2025. Silloin yhtiö aikoo aloittaa investoinnit kasvuun ja hiilineutraaliuteen.
Yhtiön tavoitteena on tehdä ferrokromin tuotannosta hiilineutraalia. Monien teräsyhtiöiden päästövähennystavoitteet nojaavat puhtaan vedyn hyödyntämiseen, mutta Outokummun tuotannossa tämä ei onnistu. Sen sijaan yhtiö selvittää muun muassa biopohjaisen koksin käyttöä pelkistyksessä. Jos menetelmä osoittautuu toimivaksi, edessä voi olla biokoksilaitoksen rakentaminen Tornioon.
Ennätystulos näkyy myös kasvavana voitonjakona omistajille.
Marraskuussa yhtiö ilmoitti sadan miljoonan euron osakkeiden takaisinmaksuohjelmasta, ja torstaina yhtiön hallitus antoi osinkoehdotuksensa. Ehdotuksen mukaan omistajille maksetaan perusosinkoa 0,25 euroa osakkeelta sekä lisäosinkoa 0,10 euroa osakkeelta, yhteensä 0,35 euroa osakkeelta.
Edellisvuodelta osinkoa maksettiin 0,15 euroa osakkeelta.