Venäjä vahvistaa: Maan suuryrityksiltä odotetaan ”lahjoitusta” budjettivajeen takia

Venäjän ensimmäinen varapääministeri Andrei Belousov vahvisti keskiviikkona mediassa liikkuneet tiedot venäläisyrityksille suunnatusta vapaaehtoisesta verosta.

Venäjän hallitus haluaa yrityksiltä ylimääräisen veron. Kuvassa Venäjän ulkoministeriön ja Moskovan kansainvälisen liikekeskuksen rakennuksia.

9.2. 13:57

Venäjän hallitus neuvottelee maan suuryritysten kanssa kertaluonteisesta maksusta maan alijäämäiseksi valahtaneeseen valtion budjettiin.

Asiasta kertoi venäläisten uutistoimistojen mukaan maan ensimmäinen varapääministeri Andrei Belousov tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Belousov korosti, että kyseessä ei ole veronkorotus vaan vapaaehtoinen maksu, eräänlainen windfall-vero, jota venäläisyritykset joutuisivat maksamaan viime vuoden hyvistä tuloksista.

”Kyllä, yritysten vapaaehtoisesta panoksesta keskustellaan, kertaluonteisesta lahjoituksesta. Tosiasia on, että yritysten viime vuoden tulokset olivat todella hyviä. Sanoisin, että aihe on parhaillaan keskustelun alla”, varapääministeri sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Belousov vahvisti lausunnollaan mediassa aiemmin julkaistut tiedot, joiden mukaan hallitus käy Venäjän liike-elämän edustajien kanssa keskusteluita kertaverosta.

Venäläinen oppositiomedia The Bell kertoi aiemmin keskiviikkona nimettömien lähteiden perusteella, että Venäjän hallitus haluaa kerätä yrityksiltä yhteensä noin 200-250 miljardin (noin 2,5–3,2 miljardia euroa) Venäjän ruplan suuruisen lisäveron.

Samansuuruisesta summasta kertoi keskiviikkona myös brittiläinen uutistoimisto Reuters. Niin ikään yhdysvaltalainen uutistoimisto Bloomberg on aiemmin kertonut lähteidensä perusteella Venäjän hallituksen halusta saada lisätuloja yrityksiltä.

Varapääministeri Belousov sanoi keskiviikkona, että windfall-tyyppistä veroa selvitetään suuryritysten kanssa ja yhtiöt ovat olleet aktiivisesti mukana keskusteluissa.

Belousov ei ilmoittanut mahdollista summaa, jota hallitus toivoo saavansa vapaaehtoisesti yrityksiltä, Interfax kertoi.

Vaikka maksu olisi luonteeltaan vapaaehtoinen, Reutersin nimetön lähde arvioi, että on epätodennäköistä, että mikään venäläisyritys on valmis kieltäytymään maksusta.

Toisaalta osallistuminen Venäjän hallituksen verotalkoisiin voi aiheuttaa yrityksille riskin joutua länsimaiden asettamien talouspakotteiden kohteeksi, Reutersin lähde kertoi. Lähde pelkää, että länsimaat saattavat tulkita lisäsuorituksen vapaaehtoiseksi päätökseksi tukea Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Venäjän tilastokeskus Rosstatin mukaan venäläisyritysten yhteenlasketut tulokset ennen veroja kasvoivat 32 prosenttia viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla vuodentakaisesta.

Yritysten tuloksenteko kuitenkin heikentyi nopeasti toisen vuosipuoliskon alkupuolella. Koko vuoden tietoja ei ole vielä julkistettu.

Venäjän valtiovarainministeriön ennakkotietojen mukaan liittovaltion budjetti oli viime vuonna 3 300 miljardia ruplaa (noin 42 miljardia euroa) alijäämäinen. Se on 2,3 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Venäjän valtion tulojen lasku ja menojen kasvu jatkui nopeana tammikuussa, jolloin budjettivaje oli ennakkotietojen mukaan 1 760 miljardia ruplaa kuukausitasolla. Se on Interfaxin mukaan 60 prosenttia valtiovarainministeriön koko vuoden ennakoimasta vajeesta.

Ministeriö myi vajeen paikkaamiseksi aiemmin öljy- ja kaasutuloista kerätyn hyvinvointirahaston varannoista Kiinan yuan-valuuttaa ja kultaa. Kultaa Venäjä myi rahastosta Interfaxin mukaan ensimmäistä kertaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita