Asuntolainojen marginaalit putosivat alle 0,5 prosenttiin, mutta syynä on ainakin osittain tilastoharha

Uusien asuntolainojen marginaalit ovat nyt matalimmillaan sitten vuosien 2007–2008, selviää Suomen Pankin tilastoista.

Suomen Pankin tilastojen mukaan asuntolainojen marginaalit suorastaan syöksyivät alemmas viime vuoden aikana.

10.2. 2:00 | Päivitetty 10.2. 9:40

Asuntolainojen marginaalit painuivat viime vuoden lopulla alimmilleen 15 vuoteen. Uusien asuntolainojen laskennallinen marginaali oli joulukuussa keskimäärin vain 0,49 prosenttia. Asuntolainojen marginaalit olivat tätä matalampia viimeksi vuosina 2007–2008.

Suomen Pankin tilastojen mukaan asuntolainojen marginaalit suorastaan syöksyivät alemmas viime vuoden aikana. Uusien lainojen laskennallinen marginaali olivat viime keväänä korkeimmillaan lähes 0,9 prosenttia, eli tilastojen mukaan keskimääräiset marginaalit miltei puolittuivat viime vuoden lopulla.

Suomen Pankin ekonomistin Markus Aaltosen mukaan tilastot antavat viime vuoden muutoksesta liiankin dramaattisen kuvan. Pankkien antamat korkosuojaukset sotkevat tilastoja.

”Ihmiset ottivat poikkeuksellisen paljon korkosuojauksia asuntolainoihinsa keväällä 2022, kun korot lähtivät nousuun. Koron maksun yhteydessä maksettavat korkosuojauskustannukset nostivat tilastoistamme lasketun marginaalin keskiarvoa.”

Korkosuojauksien suosio hiipui vuoden lopulla, kun niiden hinnat nousivat ja siksi tilastoissa asuntolainojen laskennallinen marginaali näyttää suorastaan romahtaneen.

Aaltosen mukaan joulukuun lukema, 0,49 prosenttia, on ainakin lähempänä ”aitoa” pankkien tarjoamaa asuntolainan marginaalia kuin viime kevään korkeat lukemat.

Iso trendi asuntolainojen marginaaleissa on kuitenkin selvä. Asuntolainojen marginaalit olivat vuonna 2013 jopa yli 1,6 prosenttia, kun nyt marginaalit ovat nyt noin puolessa prosentissa. Kilpailu on siis kiristynyt vuosi vuodelta ja marginaalit painuivat edelleen viime vuoden aikana.

Viime vuosi oli asuntomarkkinoilla monella tapaa äärimmäinen. Korot nousivat ennätyksellisen nopeasti, kauppamäärät romahtivat ja asuntojen hinnat kääntyivät vuoden lopulla laskuun.

Uusia asuntolainoja nostettiin joulukuussa vain 1,1 miljardilla eurolla, mikä on lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sijoitusasuntojen lainoja nostettiin vain noin 90 miljoonalla eurolla, eli selvästi alle puolet verrattuna vuoden takaiseen. Omistusasuntojen lainamäärissä vuosimuutos ei ollut aivan yhtä suuri.

Vaikka asuntomarkkinat ovat jäissä, pankit tekevät nyt poikkeuksellisen hyvää tulosta. Onkin mahdollista, että marginaalit laskivat viime vuonna myös siksi, että pankit pyrkivät ottamaan kaiken irti itselleen suotuisasta markkinatilanteesta ja siten kilpailu on nyt entistäkin kovempaa lainamarkkinoilla.

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan kilpailu on kireää asuntolainamarkkinoilla.

”Suomen asuntolainamarkkinat ovat erittäin kilpaillut, koska Suomessa asiakkaan pankkisuhde rakentuu tyypillisesti asuntolainan ympärille. Asuntolainan marginaali on asiakkaille usein se kynnyskysymys pankkia valittaessa.”

Pajalan mukaan asuntolainojen kysyntä on ollut vaisua viime aikoihin saakka, mutta hän näkee ensimmäisiä merkkejä tilanteen vakautumisesta. Esimerkiksi ensiasunnon ostajat ovat markkinoilla nyt muita asiakasryhmiä aktiivisempia.

”Suurin osa asuntokaupoista on tarvelähtöistä, eli ihmisten elämäntilanteet muuttuvat, ja siksi muutto tulee ajankohtaiseksi. Mitä kauemmin asuntomarkkinat ovat vaisuja, sitä suuremmaksi syntyy patoutunut kysyntä, joka purkautuu ennemmin tai myöhemmin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita