Ongelma­pankki Credit Suisse teki ”katastrofaalisen” tuloksen

Credit Suisse varoittaa tappioiden myös jatkuvan tänä vuonna.

Sveitsiläinen investointipankki Credit Suisse uskoo pääsevänsä taas tasaiselle polulle viimeistään ensi vuonna.

9.2. 21:07

Investointipankki Credit Suissen tappiot kasvoivat viime vuonna suuremmiksi kuin kertaakaan sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Pankki myös varoitti, että tänäkin vuonna tappiot olisivat ”merkittäviä”.

Tappiot eivät tulleet täytenä yllätyksenä, koska pankki antoi marraskuussa tulosvaroituksen.

Sveitsissä pääkonttoriaan pitävän Credit Suissen nettotappiot vuoden viimeiseltä neljännekseltä olivat 1,39 miljardia frangia eli 1,4 miljardia euroa ja koko viime vuodelta 7,29 miljardia frangia eli 7,4 miljardia euroa.

Lokakuussa Credit Suissen asiakkaat vetivät vauhdilla säästöjään ja sijoituksiaan pois pankista. Credit Suisse kertoo menettäneensä 110 miljardin Sveitsin frangin eli noin 111 miljardin euron edestä asiakkaiden omaisuutta.

Omaisuusvirrat olivat erityisen voimakkaat kahtena lokakuun viikkona, mutta silti kokonaissumma tuli analyytikoille yllätyksenä.

Osaa Credit Suissen osakkeenomistajista edustava Ethos-säätiö kuvaili tulosta ”katastrofaaliseksi”.

Sveitsiläisen Vontobel-sijoitusyhtiön analyytikko Andreas Venditti sanoi Reutersille, että viime vuosi oli ”selkeästi yksi Credit Suissen 167-vuotisen historian heikoimmista”.

Credit Suissen osake oli miltei 15 prosentin laskussa torstaina.

Investointipankki on kertonut ryhtyneensä rivakasti toimiin petratakseen tilannettaan. Credit Suisse on kertonut esimerkiksi lisärahoituksesta, liiketoimintojen uudelleenjärjestelyistä, kustannussäästöistä ja laajoista irtisanomisista.

”Meillä on selkeä suunnitelma uuden Credit Suissen luomiseksi, ja aiomme jatkaa kolmen vuoden strategisen uudistuksen edistämistä”, sanoi Credit Suissen toimitusjohtaja Ulrich Körner uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Vuosi 2023 tulee olemaan muutosten vuosi, ja sitten tilanne paranee ja paranee”, Körner sanoi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Körner uskoo pankin palaavan kannattavaksi ensi vuonna.

Credit Suisse on paininut vuosien ajan heikon kannattavuuden kanssa, ja se on ryvettynyt lukuisten skandaalien keskellä.

Viime vuonna Credit Suissen pelättiin jopa kaatuvan rahoitusasemansa heikkouteen. Se sai pankin osakkeen luisuun, ja varakkaat asiakkaat ryhtyivät viemään omistuksiaan pois pankista. Vaikka Credit Suissen maine ei ole hyvä, se on yksi maailman suurimmista investointipankeista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita