Elon Muskin aivosiru­yhtiöön kohdistuu vakavia syytöksiä: Yhdysvallat tutkii vaarallisten taudin­aiheuttajien kuljetuksia

Neuralinkiä on jo aiemmin syytetty eläinten kaltoinkohtelusta. Nyt sitä epäillään vaarallisten taudinaiheuttajien laittomasta siirtämisestä.

Elon Musk kuuluu Neuralinkin perustajiin. Muskin haaveissa Neuralink voisi ”ratkaista” esimerkiksi autismin tai skitsofrenian.

9.2. 22:04

Yhdysvaltojen liikenneministeriö on aloittanut tutkinnan Elon Muskin Neuralink-yhtiöstä, jonka epäillään laittomasti siirtäneen vaarallisia patogeenejä eli taudinaiheuttajia.

Ministeriöstä kerrottiin asiasta uutistoimisto Reutersille torstaina sen jälkeen, kun eläinkokeita vastustava PCRM-järjestö (Physicians Committee of Responsible Medicine) oli ottanut yhteyttä liikenneministeri Pete Buttigiegiin.

PCRM kertoo saaneensa käsiinsä sähköposteja ja muita asiakirjoja, joiden mukaan yhtiö olisi kuljettanut ja pakannut apinoiden aivoihin asetettuja ja niistä irrotettuja implantteja tavalla, joka ei ole turvallinen. PCRM:n mukaan näiden Neuralinkin implanttien mukana on voinut kulkeutua taudinaiheuttajia, koska niitä ei ole puhdistettu ja pakattu oikein.

Ryhmittymän saamien tietojen mukaan laittomasti kuljetettujen patogeenien joukossa oli muun muassa antibioottiresistenssi stafylokokki ja apinan herpesvirus, joka voi ihmiseen tarttuessaan olla kuolettava.

Ministeriön mukaan väitteisiin suhtaudutaan ”hyvin vakavasti”. Neuralink ei ole antanut kommenttia asiasta.

Neuralink kehittää aivoihin asetettavaa tietojenkäsittelylaitetta, jonka Musk toivoo auttavan esimerkiksi halvauksen saaneita ihmisiä liikkumaan tai käyttämään älypuhelinta. Laite on tarkoitus asettaa pääkalloon porattuun reikään, suoraan aivojen pinnalle.

Joulukuussa Reuters kertoi, että Neuralink on joutunut viranomais­tutkinnan kohteeksi epäillyn eläinten kaltoinkohtelun vuoksi. Tuolloin kerrottiin myös, että osa yrityksen työntekijöistä oli ilmaissut huolensa tutkimustulosten hoputtamisesta, minkä uskotaan johtaneen eläinten tarpeettomaan kärsimykseen ja kuolemiin.

Lue lisää: Elon Musk esitteli Gertrude-sian, jonka aivoissa on erityinen siru – yritys haaveilee asentavansa keksintönsä pian myös ihmiseen

Reutersin näkemien asiakirjojen mukaan Neuralinkin tutkimuksissa oli kuollut vuodesta 2018 lähtien noin 1 500 eläintä, mukaan lukien yli 280 lammasta, sikaa ja apinaa. Neuralink on käyttänyt tutkimuksissaan myös rottia ja hiiriä.

Vuonna 2016 perustettu Neuralink kertoi joulukuun alussa, että se voisi alkaa asentaa implanttejaan ihmisaivoihin jo puolen vuoden kuluessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita