Harvian tulos supistui, myynti kasvaa Yhdysvalloissa – Osake roimassa nousussa

Sähkökiukaiden myynti notkahti loppuvuonna energiakriisin takia, mutta Yhdysvalloissa saunojen myynti oli vahvaa.

Energian hintojen nousu vähensi sähkökiukaiden menekkiä.

9.2. 16:13

Saunayhtiö Harvian liikevaihto ja tulos supistuivat loppuvuonna edellisvuoden loka–joulukuusta.

Kiukaistaan tunnetun Harvian liikevaihto hupeni 18 prosenttia vuodentakaisesta 38,1 miljoonaan euroon loka–joulukuussa 2022. Oikaistu liikevoitto oli 7,9 miljoonaa euroa, eli 20,8 prosenttia liikevaihdosta. Oikaistu liiketulos supistui 28,8 prosenttia edellisvuoden vastaavan ajan 11,1 miljoonasta eurosta.

Harvian osakkeen hinta on ollut tulospäivänä torstaina roimassa nousussa. Iltapäivällä kello 16 aikaan osake oli 12 prosentin nousussa 22,3 eurossa. Harvian osake oli kovassa nosteessa pandemian aikana, ja siksi vuodentakaiseen nähden osake on edelleen yli 50 prosentin laskussa.

Harvian toimitusjohtajan Tapio Pajuharjun mukaan Venäjän aloittama sota Ukrainassa, kiihtynyt inflaatio ja kuluttajien luottamuksen väheneminen vaikuttivat yhtiön kysyntään erityisesti Saksassa ja sen lähimaissa.

”Euroopan energiakriisin ja korkeiden sähkön hintojen vaikutus heikensi erityisesti sähkökiukaiden myyntiä. Saunojen myynti oli erittäin vahvaa Yhdysvalloissa, mutta kärsi Keski-Euroopassa heikosta kuluttajaluottamuksesta. Samanaikaisesti puulämmitteisissä kiukaissa nähtiin myynnin ajankohdalle ennennäkemätön kasvu, mikä tuki koko liikevaihdon kehitystä erityisesti Suomessa ja muissa Pohjoismaissa”, Pajuharju sanoo tiedotteessa.

Harvian mukaan yhtiön liikevaihdosta 80,7 prosenttia syntyi kansainvälisestä liiketoiminnasta.

Neljännes yhtiön liikevaihdosta syntyi loppuvuonna Pohjois-Amerikassa ja 14 prosenttia Saksassa. Harvian mukaan yhtiön liikevaihto Pohjois-Amerikassa kasvoi loka–joulukuussa 30,7 prosenttia ja oli reilut 9,5 miljoonaa euroa.

”Kiinnostus ja kasvu jatkuivat vahvana Pohjois-Amerikassa ja joillakin uudemmilla saunamarkkinoilla”, Pajuharju sanoo.

Harvia ei julkaise lyhyen aikavälin näkymiä. Pitkällä aikavälillä Harvian tavoitteena on keskimäärin yli viiden prosentin vuotuinen liikevaihdon kasvu ja yli 20 prosentin oikaistu liikevoittoprosentti.

”Keskitymme edelleen täysin strategiamme kulmakiviin – maantieteelliseen laajentumiseen, keskiostoksen arvon kasvattamiseen ja tuottavuuden parantamiseen. Liiketoiminnan orgaanisen kasvattamisen lisäksi jatkamme strategisten yrityskauppamahdollisuuksien tutkimista.”

Harvian hallituksen voitonjakoehdotus on 0,64 euroa osakkeelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita