Versowood Groupin omistaja ja toimitusjohtaja Ville Kopra, 45, on voittanut pääomalainoja koskevan veroriidan Helsingin hallinto-oikeudessa. Versowood on Suomen suurin mekaanisen metsäteollisuuden yhtiö.
Kopran mukaan hallinto-oikeudessa ratkaistu riita koskee samaa asiaa kuin häntä vastaan nostettu rikossyyte. Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina, että Kopra joutuu vastaamaan syytteeseen törkeästä veropetoksesta Helsingin käräjäoikeudessa.
Kopra kertoi Helsingin Sanomille maanantaina, että syytekokonaisuudessa on kyse kahdesta asiasta: vuonna 2012 toteutuneen sukupolvenvaihdoksen lahjaveroista ja pääomalainojen korkojen verojenmaksusta vuosina 2013–2016. Hän on kiistänyt rikosepäilyt molemmissa.
Helsingin hallinto-oikeuden keskiviikkona antama päätös koskee Ville Kopran Versowoodille antamien pääomalainojen korkojen veronmaksua. Verohallinto katsoi, että korkotulot vuosilta 2013–2016 piti verottaa saman tien, vaikka niitä ei tuolloin Kopralle maksettu.
Ville Kopran mukaan hänen saamistaan koroista pidätettiin verot, mutta Versowoodissa tehdyn verotarkastuksen jälkeen verottaja katsoi veronmaksun tapahtuneen liian myöhään.
Hallinto-oikeus päätyi Ville Kopran kannalle. Oikeuden mukaan Kopran katsottiin saaneen korkotulot kerralla vuosien 2013–2016 jälkeen. Hallinto-oikeus kumosi verohallinnon oikaisupäätökset ja palautti toteutuneen verotuksen voimaan.
”Alkuperäiset veroilmoitukseni ovat siis olleet oikein. Päätös on yksimielinen”, Kopra katsoo.
Hallinto-oikeuden päätös ei ole lainvoimainen, vaan siihen voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.
”Juristieni mukaan se [päätös] vie kuitenkin pohjan pois rikossyytteeltä. Päätös osoittaa yksiselitteisesti, että veroasia on ollut oikeudellisesti tulkinnanvarainen. Mitään tahallista rikosta ei ole tapahtunut.”
Hallinto-oikeus ei ottanut kantaa vuonna 2012 toteutuneen sukupolvenvaihdoksen lahjaverojen maksuun.
Hallinto-oikeus perusteli ratkaisuaan kiinnostavalla tavalla. Oikeuden mukaan Versowoodilla ei "ollut oikeutta maksaa valittajan antamien pääomalainojen mukaisia korkoja niiden erääntyessä”.
Tämä taas taas johtui Versowoodin heikosta taloudellisesta tilanteesta. Muun muassa rahoittajan työeläkevakuutusyhtiö Varman ja Versowoodin välillä oli sovittu, että korkoja omistajille ei saanut maksaa.
Helsingin käräjäoikeus ei ole vielä päättänyt, milloin se käsittelee Ville Kopraa vastaan nostettua talousrikossyytettä.