Lyhyiden viitekorkojen suosio asuntolainojen viitekorkona on lähtenyt selvään nousuun. Suomen Pankin tilastojen mukaan noin 27 prosenttia viime joulukuussa nostetuista asuntolainoista sidottiin yhden, kolmen tai kuuden kuukauden euribor-korkoon.
Kolmen kuukauden euriboriin sidottiin 100 miljoonaa euroa ja kuuden kuukauden euriboriin 178 miljoonaa euroa. Valtaosa lainoista eli 760 miljoonaa euroa sidottiin yhä vuoden euriboriin.
Vuoden 2021 joulukuussa lyhyempään kuin vuoden euribor-korkoon sidottujen lainojen osuus oli alle kahdeksan prosenttia kaikista lainoista.
Ylipäätään asuntolainojen nostot romahtivat peräti 40 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta. Syynä oli todennäköisesti viitekorkojen nousu ja energiakriisin aiheuttama epävarmuus.
Vuoden euribor on säilynyt kautta vuosien suosituimpana viitekorkona, mutta ajoittain lyhyempien korkojen suosio on ollut kohtuullisen suurta.
Viime vuosina viitekorkojen valinta ei ole ollut niinkään lainan ottajien toiveista kiinni, vaan pankeissa on ollut tarjolla viitekoroksi pääsääntöisesti vain vuoden euriboria.
Korkojen noustua politiikka näyttäisi löystyneen. Lainamäärien pieneneminen on myös saattanut kiristää pankkien välistä kilpailua asiakkaista. Tarjottava viitekorko on yksi tekijä kilpailussa.
Kun viitekorot olivat negativiisia, eli vuodesta 2015 lähtien, lyhyet euriborit olivat vuoden korkoa matalammalla tasolla. Lainan ottajille viitekoron valinnalla ei ollut siinä vaiheessa juuri merkitystä, koska uusissa lainasopimuksissa viitekorko oli aina vähintään nollan.
Viitekorko oli toisin sanoen nollassa viitekorosta riippumatta ja lainan kokonaiskorko vähintään korkomarginaalin verran. Lainan todellinen kokonaiskorko muodostuu viitekoron lisäksi pankin kanssa sovitusta marginaalista ja lainan muista hoitokuluista.
Korkojen noustua positiivisiksi, eli viime keväästä alkaen, vuoden euribor on noussut lyhyitä viitekorkoja nopeammin. Tällä hetkellä esimerkiksi kolmen kuukauden euribor on noin 2,6 prosenttia ja vuoden euribor hieman alle 3,5 prosenttia.
Viitekorko vaikuttaa siihen, kuinka usein lainan korkoa tarkistetaan. Vuoden euriboriin sidotun lainan viitekorko muuttuu aina vuoden välein, kolmen kuukauden korkoon sidotun lainan korko puolestaan kolmen kuukauden sykleissä. Viitekorkojen välinen edullisuus riippuu siis myös siitä, miten koron tarkistuspäivät sattuvat osumaan.