Sanoman liikevaihto kasvoi mutta jäi ennusteista, osinko jäämässä odotettua pienemmäksi

Sanoma odottaa kuluvalta vuodelta liikevaihdon kasvua, mutta operatiivisen liikevoiton laskua.

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhovenin mukaan yhtiö aikoo tehostaa ”harkittua kulukuriaan ” ja olla valikoiva kasvuinvestoinneissa.

10.2. 8:47 | Päivitetty 10.2. 14:36

Media- ja oppimateriaaliyhtiö Sanoman liikevaihto kasvoi mutta jäi ennusteista vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.

Konsernin liikevaihto kasvoi 260 miljoonaan euroon vertailukauden 252 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden ennusteissa liikevaihdon odotettiin kuitenkin kasvavan 268 miljoonaan euroon.

Sanoman mukaan mainosmyynnin lasku kumosi osittain Pearson Italian ja Saksan yritysoston positiivisen vaikutuksen, ja konsernin vertailukelpoinen liikevaihto laski kolme prosenttia vertailukaudesta.

Sanoman operatiivinen liiketulos ilman hankintamenojen poistoja jäi kausiluonteisesti kaksi miljoonaa euroa tappiolle, mikä oli vähemmän kuin vertailukauden viiden miljoonan euron tappio.

Ennusteissa operatiivisen liiketappion odotettiin olleen vuoden viimeisellä neljänneksellä viisi miljoonaa euroa.

Yhtiön osakekohtainen tulos oli vuoden viimeisellä neljänneksellä –0,13 euroa, kun vuotta aiemmin se oli –0,09 euroa.

Koko viime vuonna Sanoman liikevaihto kasvoi 1 298 miljoonaan euroon edellisvuoden 1 252 miljoonasta eurosta. Yhtiön mukaan liikevaihdon kasvu syntyi pääasiassa Pearson Italian ja Saksan yritysoston seurauksena.

Yhtiön operatiivinen liikevoitto ilman hankintamenojen poistoja laski 189 miljoonaan euroon edellisvuoden 197 miljoonasta eurosta.

Yhtiön mukaan sen oppimateriaaliliiketoiminnan tulos oli viime vuonna vakaa, mutta Suomen medialiiketoiminnan tulos laski mainosmyynnin laskun ja korkeampien paperikustannusten vuoksi.

Toimitusjohtaja Susan Duinhovenin mukaan oppimateriaaliliiketoiminnan liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia Pearson-yritysoston vauhdittamana.

”Orgaaninen kasvu oli hyvää kaikissa toimintamaissamme lukuun ottamatta Puolaa, jossa viimeisimmän opetussuunnitelmauudistuksen päättyminen vuonna 2021 laski odotetusti liikevaihtoa.”

Duinhovenin mukaan oppimateriaalien kysyntä kasvoi vahvasti vuonna 2022, ja sen odotetaan jatkuvan myös vuonna 2023 ja jopa vuoteen 2024 asti.

Sanoman hallitus ehdottaa viime vuodelta jaettavaksi odotuksia pienempää 0,37 euron osinkoa. Vuodelta 2021 Sanoma jakoi 0,54 euron osingon, ja analyytikot odottivat osingon pysyvän samalla tasolla.

Yhtiön tulostiedotteen mukaan osinkoehdotus ”tasapainottaa Sanoman pääomien käyttöä osingonmaksun ja liiketoiminnan kasvattamiseen tehtävien jatkuvien investointien välillä”.

Tulosjulkistuksen yhteydessä annetun ohjeistuksen mukaan Sanoma odottaa kuluvalta vuodelta liikevaihdon kasvua, mutta operatiivisen liikevoiton laskua.

Yhtiö odottaa liikevaihtonsa olevan tänä vuonna 1,35–1,4 miljardia euroa. Konsernin operatiivisen liikevoiton taas odotetaan jäävän 150–180 miljoonaan euroon.

Konserni arvioi, että talous ajautuu lievään taantumaan sen toimintamaissa, erityisesti Suomessa. Se odottaa myös, että Suomen mainosmarkkina laskee hieman, ja odottaa suurimman laskun ajoittuvan vuoden ensimmäiselle puoliskolle.

Duinhovenin mukaan yhtiö aikoo tehostaa ”harkittua kulukuriaan ” ja olla valikoiva kasvuinvestoinneissa.

”Pyrimme kasvattamaan konsernin liikevaihdon yli kahteen miljardiin euroon siten, että vähintään 75 prosenttia siitä tulee oppimisliiketoiminnasta.”

Duinhoven kertoo HS:lle, että kannattavuuden odotetusta heikkenemisestä huolimatta yhtiö ei suunnittele merkittäviä henkilöstövähennyksiä. Mahdolliset pienemmät muutokset henkilöstössä liittyvät Duinhovenin mukaan yhtiön pitkäaikaiseen strategiaan, joka ei ole muuttunut viime vuosista.

”Tulemme jatkamaan prosessiemme ja järjestelmiemme kehittämistä, ja se johtaa joskus myös työvoiman vähentämiseen tietyillä alueilla. Mitään isoa ei ole suunnitteilla, tai edes harkinnassa”, Duinhoven sanoo.

”Suomen medialiiketoimintaa on kehitetty joka vuosi 5-6 viime vuoden ajan. Tämän jatkuvan kehityksen vuoksi meillä ei ole nyt tarvetta tehdä mitään isoa.”

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita