Sampo petti markkinoiden odotukset – osake yli 6 prosentin laskussa

Sampo jätti tulosjulkaisussaan Mandatumin kohtalon yhä auki. Sampo maksamassa 2,6 euron osingon.

Sammon hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että yhtiö maksaisi 2,6 euron osakekohtaisen osingon.

10.2. 9:49 | Päivitetty 10.2. 15:04

Vakuutuskonserni Sammon tulosjulkaisu perjantaina jäi markkinoiden odotuksista.

Yhtiön hallitus kertoi esittävänsä yhtiökokoukselle, että yhtiö maksaisi 2,6 euron osakekohtaisen osingon. Osinko sisältää 1,8 euron perusosingon. Vuosi sitten osakekohtainen osinko oli 4,1 euroa.

Lisäksi yhtiön johto aikoo ehdottaa uutta, 400 miljoonan euron omien osakkeiden osto-ohjelmaa.

Osinkoehdotus jäi analyytikko-otuksia pienemmäksi. Analyytikot odottivat Sammolta yhteensä 2,84 euron osinkoa osakkeelta.

Myös varsinainen tulos jäi odotuksista. Sampo-konsernin tulos oli vuoden viimeisellä neljänneksellä 390 miljoonan euroa. Markkinoiden konsensusennuste oli yli 550 miljoonaa.

Perjantaina kello 15 Sammon osake oli 6,5 prosentin laskussa.

Sammon yhdistetty kulusuhde säilyi vahvana ja oli 82,1 prosenttia. Vuonna 2021 yhdistetty kulusuhde oli 81,4 prosenttia.

”Yhdistettyä kulusuhdetta tukivat erinomainen kehitys Pohjoismaissa sekä diskonttokorkojen nousu. Ilman vuonna 2021 raportoituja koronapandemian vaikutuksia yhdistetty kulusuhde olisi parantunut 1,0 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta”, Sampo kirjoittaa tilinpäätöstiedotteessaan.

Yhdistetty kulusuhde kuvaa korvaus- ja liikekulujen suhdetta vakuutusmaksutuottoihin. Mitä pienempi kulusuhde on, sitä suuremmat vakuutusmaksutulot ovat suhteessa kuluihin.

Sammon omistama vakuutusyhtiö If sen sijaan ylsi tuloksensa osalta markkinoiden odotukseen. Ifin tulos oli 285 miljoonaa euroa. Se oli myös analyytikkojen konsensusennuste.

Ifin yhdistetty kulusuhde jäi puolestaan analyytikkojen odotuksista. Ifin yhdistetty kulusuhde oli loka–joulukuussa 81,7 prosenttia. Analyytikot odottivat suhteeksi 82,8 prosenttia.

Sammon tulosjulkaisusta odotettiin lisävalaistusta myös henkivakuutus- ja varainhoitoyhtiö Mandatumin kohtaloon.

”Mandatumia koskeva strateginen arviointi on edelleen käynnissä ja kaikki vaihtoehdot harkinnassa. Sampo arvioi antavansa lisätietoja asiasta ensimmäisen vuosineljänneksen loppuun mennessä”, Sampo kertoo tulostiedotteessaan.

Sampo kertoi joulukuussa aloittaneensa Mandatumia koskevan arvioinnin. Yhtenä mahdollisuutena pidettiin tuolloin Mandatumin listaamista pörssiin.

”Puhdasoppisena vahinkovakuuttajana Sampo voisi päästä korkeampiin ja kestävämpiin pääoman tuottoihin samalla, kun itsenäinen Mandatum voisi nauttia suuremmasta strategisesta liikkumavarasta kasvua hakiessaan. Toisaalta Mandatumista saadaan konserniin houkuttelevaa kassavirtaa, joka tukee arvonluontia ajan mittaan. Uskomme voivamme antaa lisätietoja strategisesta arvioinnista vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen loppuun mennessä”, sanoi konsernijohtaja Torbjörn Magnusson yhtiön tilinpäätöstiedotteessa.

Magnusson korosti, että yhtiö on edelleen sitoutunut tehokkaaseen taseeseen. Tästä osoituksena on hänen mielestään osinkoehdotus sekä suunniteltu omien osakkeiden osto-ohjelma.

”Nämä huomioon ottaen konsernilla on edelleen vakuutustoiminnan tarpeisiin nähden ylimääräistä pääomaa 2 euroa osaketta kohden. Tästä valtaosa on Sampo Oyj:n niin sanotuissa finanssisijoituksissa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita