Tesla teki mikro­skooppisen hinnoittelu­muutoksen Kiinassa, mikä enteilee yhtiön suuntaa

Model Y:n takavetoisen version hinta lähti yllättäen nousuun Kiinassa.

Model Y esillä pekingiläisessä myymälässä tammikuun alussa.

10.2. 13:20

AutovalmistAJA Tesla hivuttaa Y-mallinsa hintaa ylöspäin Kiinassa, missä yhtiön vaihteleva hinnoittelu on herättänyt närää.

Takavetoisen Y-mallin hinta nousi vajaan prosentin ylöspäin perjantaina eli noin 275 euroa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Auton lähtöhinta on Kiinassa noin 36 000 euroa, joten korotus on rahallisesti pieni. Silti se viestii siitä, että ailahtelevasta hintapolitiikastaan tunnettu yhtiö saattaa valmistautua hinnankorotuksiin.

Tesla laski vuoden alussa 3- ja Y-mallien hintoja Kiinassa 10–13 prosenttia. Sitä ennen yhtiö oli alkanut menettää markkinaosuuttaan paikallisille kilpailijoille.

Reuters laski, että hintakirin avulla yhtiö pystyi nostamaan markkinaosuuttaan sähköautoissa joulukuun yhdeksästä prosentista tammikuun 12,5 prosenttiin. Kysynnän lisäännyttyä Tesla aikoo kasvattaa tuotantoaan Shanghain valtavalla tehtaallaan.

Toisaalta vain hetkeä aiemmin merkkiä ostaneet kiinalaiset suuttuivat, kun tajusivat maksaneensa autoistaan reilusti enemmän.

Kiinasta alkanut tammikuun hintaralli ulottui kuun puolivälissä myös Suomeen.

Lue lisää: Auto­myyjä luki uutiset Elon Muskista, ja tunnissa Teslat oli hinnoiteltu uusiksi – Miten sähkö­auton ostoa harkitsevan pitäisi nyt toimia?

Lucid tarjoaa nyt Air-malleihinsa noin 7000 euron kompensaation, kun auton ostaa ennen huhtikuuta Yhdysvalloissa.

Teslan kilpailijat ovat reagoineet alkuvuoden hintaheilahteluihin monin eri tavoin.

Hintasotaan liittyi ensin Ford, joka kertoi tammikuun lopussa pudottavansa Mach-E -sähköautonsa hintoja jopa kahdeksalla prosentilla.

Torstaina amerikkalainen luksussähköautoja tekevä Lucid tiedotti, että se tarjoaa vajaan 7 000 euron kompensaation ostajille Yhdysvalloissa. Etu koskee vain tiettyjä malleja, ja auto pitää tilata maaliskuun loppuun mennessä.

Volvo sen sijaan ei aio tehdä mitään. Volvo Carsin toimitusjohtaja Jim Rowan kommentoi torstaina Reutersille, että sähköautojen kovan kysynnän takia alennuksia ei tarvita.

”Meillä ei ole mitään aikomuksia laskea hinnoittelua.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita