Venäjä aikoo vähentää öljyntuotantoaan vapaaehtoisesti 500 000 barrelilla päivässä maaliskuussa, maan varapääministeri Aleksander Novak sanoi perjantaina. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja Bloomberg.
Öljyntuotannon leikkaus vastaa uutistoimistojen mukaan noin viittä prosenttia Venäjän päivittäisestä tuotannosta.
Bloombergin mukaan tuotannon vähentäminen on vastatoimi Euroopan Unionin ja G-7-maiden venäläiselle öljylle asettamalle hintakatolle.
”Venäjä uskoo, että hintakattomekanismit venäläiselle öljylle ja öljytuotteille ovat väliintulo markkinaolosuhteisiin, ja jatke lännen tuhoisalle energiapolitiikalle”, Novak sanoi lausunnossaan Bloombergin mukaan.
Euroopan unionin tuontikielto venäläiselle raakaöljylle astui voimaan jo joulukuussa, mutta sunnuntaina voimaan astui myös EU:n tuontikielto venäläisille öljytuotteille.
Samalla voimaan astui rikkaiden G7-maiden, EU:n ja Australian venäläisille öljytuotteille asettama hintakatto, josta osapuolet pääsivät sopuun viime viikon lopulla.
Korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatoksi sovittiin 100 dollaria barrelilta. Halvempien öljytuotteiden, kuten polttoöljyn, hintakatoksi sovittiin 45 dollaria barrelilta. Venäläiselle raakaöljylle EU asetti 60 dollarin hintakaton jo joulukuussa.
Lue lisää: Venäjä on ollut EU:n suurin dieselin toimittaja, mutta tuonti loppuu sunnuntaina
Venäjän valtiovarainministeriön maanantaina julkistamien alustavien tietojen mukaan maan budjettivaje kasvoi tammikuussa suurimmilleen vuosikausiin.
Maan taloudelle tärkeät verotulot öljystä ja kaasusta laskivat tammikuussa noin 46 prosenttia 426 miljardiin ruplaan vuodentakaisesta. Ministeriön tiedotteen mukaan lasku oli seurasta venäläisen Urals-öljylaadun halpenemisesta ja maakaasun vientimäärien laskusta.
Brittilehti Financial Times kertoi tiistaina, että ainakin kuusitoista iranilaista öljyä kuljettanutta säiliöalusta on vaihtanut kuljettamaan venäläistä öljyä viimeisen kahden kuukauden aikana.
Haamulaivoiksi kutsutaan säiliöaluksia, joiden omistus on piilotettu ja liikkeet naamioitu. Tällaisilla aluksilla on yritetty kiertää öljypakotteita.
Uutinen sai raakaöljyn hinnan nousuun. Venäläisen Urals-viitelaadun hinta oli noussut perjantaina kello 15.30 mennessä yli 2 prosenttia. Hinta oli yli 57 dollarissa eli varsin lähellä venäläiselle öljylle useissa länsimaissa asetettua 60 dollarin hintakattoa.
Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyn hinta oli puolestaan noussut perjantaina kello 15.30 mennessä runsaan prosentin.
Uutistoimisto Reutersin mukaan on hyvinkin mahdollista, että Brent-raakaöljyn hinta nousee tänä vuonna jälleen yli 100 dollariin. Arvio perustui öljynviejämaiden järjestö Opecin edustajien nimettömiin haastatteluihin.
Reuters haastatteli viittä Opec-maihin kuuluvaa virkamiestä. Heistä kolme sanoi, että öljyn hinta nousee todennäköisesti tänä vuonna ja kaksi ennusti 100 dollarin rajan ylittyvän tänä vuonna.
”Energiakriisin varjo hallitsee maailmaa vielä tänä vuonna ja öljyn maailmanmarkkinahinnat nousevat”, lähde sanoi Reutersille.
Viime vuonna Brent-raakaöljy ylitti ensimmäistä kertaa vuoden 2014 jälkeen. Hinta oli maaliskuun alussa korkeimmillaan liki 130 dollaria barrelilta.