Kaasun hinta laskee roimasti – ”Putin hävisi energia­sodan”, sanoo markkina-asian­tuntija FT:lle

Maakaasun hinta on nyt samalla tasolla kuin elokuun lopussa 2021.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz (keskellä) osallistui mediatilaisuuteen Lubminin satamassa kelluvan lng-terminaalin Neptunen luona 14. tammikuussa.

10.2. 17:55

Vaikka talvea on vielä jäljellä, sen uskaltaa jo todeta: Eurooppa on selvinnyt odotettua paremmin ilman venäläistä energiaa.

Useita vuosikymmeniä energiamarkkinoita seurannut ranskalainen Pierre Andurand arvioi talouslehti Financial Timesin (FT) haastattelussa, että energiakriisin pahin vaihe on ohi. Hän johtaa perustamaansa energiamarkkinoihin erikoistunutta hedge-rahastoa.

”Uskon, että [presidentti Vladimir] Putin hävisi energiasodan”, Andrurand sanoo FT:lle.

Hänen näkemystään tukee energiamarkkinoiden hintakehitys. Myös sähkön hintaa Euroopassa heilutelleen maakaasun hinta on nyt samalla tasolla kuin elokuussa 2021, noin 53 eurossa megawattitunnilta.

Kaasun hinta lähti nousuun jo vuoden 2021 puolella, kun Venäjä alkoi kiristää toimitustahtiaan. Lopulta Venäjä aloitti helmikuussa 2022 suurhyökkäyksensä Ukrainassa ja kaasukriisi kärjistyi.

Kaasun hinta onkin edelleen huomattavasti aiempien vuosien hintatasoa korkeammalla, mutta kaukana viime vuoden kovimmista luvuista.

Korkeimmillaan maakaasun hinta oli yli 300 euroa megawattitunnilta viime vuoden elokuussa, juuri ennen kuin Venäjä lopetti kaasutoimitukset Saksaan.

Venäjä oli ilmoittanut ennakkoon tekevänsä kaasuputkissa huoltotoimia, mutta toimitukset eivät koskaan jatkuneet. Syyskuun lopulla Nord Stream -kaasuputkien tarina päättyi räjähdyksiin.

Venäjän johtaja Putin teki Andurandin mielestä virhearvion katkaistessaan kaasutoimitukset. Vaikka hinnat viime vuonna nousivatkin, kaasuasiakkaat Euroopassa ovat sopeutuneet kaasukiristykseen odotettua paremmin.

”Venäjä on menettänyt isoimman asiakkaansa ikiajoiksi, ja menee ainakin vuosikymmen rakentaa tarpeeksi putkia Aasiaan”, Andurand sanoo.

Hintojen laskun taustalla ovat maakaasun tarvetta vähentänyt lauha sää viime viikkoina ja nopea nesteytetyn maakaasun eli lng:n tuonnin kasvu.

Kovat tuotot energiamarkkinan heilunnasta kerryttänyt Andurand katsoo, ettei näköpiirissä enää ole viime vuoden kaltaisia hintojen rajuja nousuja. FT:n mukaan eräs Andurandin rahastoista tuotti 650 prosenttia vuoden 2020 alusta viime vuoden loppuun.

”Euroopan korkeat kaasun ja energian hinnat tekivät pahaa koko maailman taloudelle, mutta nyt hinnat ovat palanneet takaisin järkevämmälle tasolle. Jos kaasu pysyy tässä, ei inflaatiosta ja koroista tarvitse kantaa niin paljon huolta. Enää ei ole pelkoa energiakriisistä”, Andurand sanoo FT:lle.

Kaasun sijaan Andurand arvioi, että liikettä ylöspäin voi tapahtua öljyn maailman­markkina­hinnoissa Kiinan talouden toipuessa koronarajoituksista.

Lue lisää: Venäjä leikkaa merkittävästi öljyn­tuotantoaan – öljyn hinta voi nousta jälleen yli 100 dollarin

Maakaasun hintojen laskiessa myös sähkön hinta on ollut roimassa laskussa alkuvuonna.

Markkinafutuurit povaavat sähkön hinnan Pohjoismaissa olevan huhti–kesäkuussa alle 10 senttiä kilowattitunnilta. Futuurit ovat johdannaismarkkinoiden tuotteita, joilla sähköyhtiöt voivat suojata sähkön hankintahintoja pitkälle eteenpäin.

Futuurihintojen perusteella hinnoitellaan myös määräaikaiset sähkösopimukset, joiden hinnat Suomessa ovat olleet roimassa laskussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita