EU haluaa käyttää Venäjän omaisuutta Ukrainan jälleen­rakennukseen

Uusien pakotteiden myötä pankkien pitäisi paljastaa tietonsa jäädytetystä venäläisomaisuudesta.

Venäjän keskuspankki Moskovassa.

15.2. 9:01 | Päivitetty 15.2. 13:10

Euroopan unioni on kokoamassa jo kymmenettä pakotepakettia Venäjän painostamiseksi lopettamaan sota Ukrainassa.

Tällä kertaa EU aikoo esimerkiksi kiinnittää huomiota Venäjän keskuspankin omaisuuteen Euroopassa ja lisätä venäläispankkien pakotteita. Komissio julkisti keskiviikkona esityksiään, joista kertoi etukäteen uutistoimisto Bloomberg näkemiensä esitysluonnosten pohjalta.

”Me panemme Venäjän maksamaan”, kommentoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uutta pakotepaketti Twitterissä.

EU aikoo määrätä pankit paljastamaan tietonsa Venäjän keskuspankin omaisuuseristä, joiden liikuttelu on jo pakotteiden myötä estetty. Lopullisena tavoitteena on Bloombergin mukaan hyödyntää näitä tietoja niin, että keskuspankin omaisuutta voitaisiin mahdollisesti ottaa haltuun ja käyttää Ukrainan jälleenrakentamiseen sodan jälkeen.

Jos pankit eivät toimittaisi tietoja pakotteiden alla olevasta venäläisten yritysten ja ihmisten jäädytetystä omaisuudesta, EU voisi määrätä pankeille sakot.

EU-viranomaiset ovat arvioineet, että pakotteiden myötä jäädytetyn Venäjän omaisuuden arvo on noin 280 miljardia dollaria. EU on kyennyt paikantamaan summasta noin 33,8 miljardia euroa, kertoo uutistoimisto Reuters.

EU aikoo myös lisätä vientipakotteita, jotka koskisivat esimerkiksi venäläisissä lennokeissa, ohjuksissa ja helikoptereissa mahdollisesti käytettäviä komponentteja. Von der Leyenin mukaan nämä pakotteet olisivat arvoltaan noin 11 miljardia euroa.

Lisäksi EU aikoo lisätä pakotteita joillekin venäläisille yrityksille ja yksilöille, kuten poliitikoille ja sotilashenkilöstölle. Uusien pakotteiden piiriin tulisivat esimerkiksi Venäjän hyvinvointirahasto, Alfa Bank, Rosbank ja Tinkoff Bank. Pakotteiden piiriin lisättäisiin myös Venäjän propagandaa levittäviä mediayhtiöitä.

EU-maat keskustelevat uusista pakotteista tällä viikolla, ja paketti voi vielä muuttua ennen lopullista hyväksyntää. Paketti on määrä hyväksyä ensi viikolla ennen Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vuosipäivää eli 24. helmikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita