Finnairin voitto ja liikevaihto löivät odotukset – ”kolmen vuoden kriisivaihe on nyt jäämässä taakse”

Finnairin liikevaihto kasvoi loppuvuodesta selvästi edellisvuoden vastaavasta ajasta. Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, ettei vuodelta 2022 makseta osinkoa.

Finnairin vertailukelpoinen liiketulos kipusi loka–joulukuussa 17,9 miljoonaan euroon. Vuosi sitten tulos oli 65 miljoonaa euroa tappiolla.

15.2. 9:24 | Päivitetty 15.2. 15:44

Lentoyhtiö Finnairin loka–joulukuun tulos oli liikevaihdon ja vertailukelpoisen liikevoiton osalta odotuksia parempi.

Yhtiön liikevaihto kasvoi vuoden 2021 vastaavasta ajasta 66,2 prosenttia. Liikevaihto oli loppuvuodesta 687 miljoonaa euroa. Analyytikot odottivat yhtiöltä 671 miljoonan euron liikevaihtoa.

Samalla yhtiön vertailukelpoinen liiketulos kipusi 17,9 miljoonaan euroon. Vuosi sitten tulos oli 65 miljoonaa euroa tappiolla.

Analyytikot odottivat tuloksen jäävän hienoisesti tappiolliseksi.

Yhtiön matkustajamäärä kasvoi viimeisellä neljänneksellä miljoonalla 2,5 miljoonaan matkustajaan. Kasvua vertailukauteen oli yli 60 prosenttia. Yhtiön matkustajakäyttöaste oli nyt yli 72 prosenttia. Matkustajakäyttöaste kertoo myytyjen henkilökilometrien osuuden tarjotuista henkilökilometreistä.

Loppuvuonna yhtiön kassavarat nousivat 1,52 miljardiin euroon.

”Finnairin kolmen vuoden akuutti kriisivaihe on nyt jäämässä taakse, ja jatkamme tervehtymisvaiheeseen”, toimitusjohtaja Topi Manner sanoo tilinpäätöstiedotteessa.

Koko vuoden osalta Finnair jäi kuitenkin yhä selvästi tappiolliseksi. Yhtiö teki vuoden 2022 aikana 164 miljoonan euron vertailukelpoiset tappiot. Tappio jäi hieman odotuksia pienemmäksi.

Vuonna 2021 tappiot olivat lähes 470 miljoonaa euroa.

Koko vuoden aikana Finnairilla oli 9,1 miljoonaa matkustajaa. Määrä kasvoi rajusti vuodesta 2021, sillä yhtiöllä oli tuolloin vain 2,9 miljoonaa matkustajaa. Koko vuoden matkustajakäyttöaste oli lähes 68 prosenttia.

Finnairin hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, ettei vuodelta 2022 makseta osinkoa.

Finnairin tulosjulkaisun yhteydessä päivitetyn ohjeistuksen mukaan yhtiö arvioi tämän vuoden liikevaihdon kasvavan viime vuodesta huomattavasti.

”Vuoden 2022 ensimmäinen puolisko oli sekä pandemian että suljetun Venäjän ilmatilan vahvasti rasittama. Yhtiö arvioi, että liikevaihto ei kuitenkaan vielä yllä vuoden 2019 tasolle”, Finnair kirjoittaa tulostiedotteessaan.

Yhtiön mukaan se toimii yhä todella epävarmassa maailmassa.

”Merkittävä epävarmuus jatkuu edelleen, koska polttoaineen hinta on korkea ja Venäjän ilmatilan sulun pituus sekä inflaation vaikutus kysyntään ja kustannuksiin ovat epäselviä”, yhtiö kirjoittaa.

Lue lisää: Finnair lopettaa kosmetiikan ja muiden tuotteiden myynnin lennoillaan

Lue lisää: Finnairin hallitukseen esitetään muutoksia – Johtoon elinkeino­elämän vaikutusvaltaisin nainen

Lue lisää: Finnair rikkoo kuluttaja­riita­lauta­kunnan päätöksiä – ”Nakertaa järjestelmän uskottavuutta”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita