Rakennus­yhtiö Lehdon tulos reilusti pakkasella, liikevaihto supistui

Lehto odottaa liikevaihdon hupenemisen jatkuvan myös tänä vuonna.

Lehto on haasteellisessa markkinatilanteessa. Yhtiö keskittyy turvaamaan kassavirtansa ja pitämään myymättömien asuntojen lukumäärän mahdollisimman vähäisenä.

15.2. 13:30

Rakennusyhtiö Lehto Groupin liikevaihto supistui 35,4 prosenttia 94,7 miljoonaan euroon loka–joulukuussa edellisvuoden vastaavasta ajasta.

Yhtiön jatkuvien toimintojen liiketulos oli 14,2 miljoonaa euroa miinuksella, kun vuotta aiemmin tappio oli ollut 16,5 miljoonaa euroa. Lehdon tilauskanta vuoden lopussa oli 205,9 miljoonaa euroa, kun toissa vuoden lopussa tilauskanta oli 444,2 miljoonaa euroa.

Lehto antoi tulosvaroituksen tammikuun lopussa, jolloin se ennakoi viime vuoden liiketuloksen jatkuvista toiminnoista painuvan noin 42 miljoonaa euroa tappiolle. Näin myös tapahtui.

”Keskeisimmät tappioiden syyt ovat tappiollisissa toimitila- ja puu­kerrostalo­hankkeissa. Toimitiloilla oli viisi merkittävästi tappiollista toimisto-, hotelli- tai perus­korjaus­hanketta, joiden myyntihinnat oli sovittu kiinteäksi ennen lopullisia suunnitelmia”, sanoo Lehdon toimitusjohtaja Juuso Hietanen tuloskatsauksessa.

Lehto kertoi tammikuussa aloittaneensa neuvotteluita rakenteellisista ja omistuksellisista järjestelyistä ja käynnistäneensä prosessin, jonka tavoitteena on löytää yhtiölle teollisia tai omistuksellisia kumppaneita.

”On mahdollista, että yhtiö järjestelee liiketoimintojaan joko osin tai kokonaan”, Hietanen sanoo.

Lehdon mukaan liikevaihdon lasku johtui muun muassa asuntokohteiden vähäisistä aloituksista viime vuoden aikana. Tappiot johtuvat Lehdon mukaan muun muassa siitä, että yhtiö on myynyt joitakin asuntokohteitaan merkittävillä alennuksilla.

”Olemme nyt haasteellisessa markkinatilanteessa. Tavoitteemme on turvata kassavirta ja pitää myymättömien asuntojen lukumäärä vähäisellä tasolla”, Hietanen sanoo.

Lehto arvioi, että tänä vuonna sen asuntoliiketoiminnan liikevaihto on alempi kuin viime vuonna. Toimitiloissa yhtiö taas odottaa merkittävää liikevaihdon laskua. Liikevaihdon laskun taustalla on vähentynyt toimitila- ja asuntohankkeiden määrä.

Tuloksen Lehto taas odottaa paranevan ”oleellisesti”, koska yhtiöllä ei ole merkittäviä tappioriskiä sisältäviä projekteja meneillään tai alkamassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita