Verohallinto ennustaa, että metsänomistajat ovat saaneet viime vuonna ennätystulot puukaupasta, koska puu kallistui nopeasti vuoden lopulla.
Kaikki Luonnonvarakeskuksen laatimat puukaupan tilastot viime vuodelta eivät ole vielä valmistuneet, mutta jo nyt tiedetään, että puukauppa kävi viime vuonna vilkkaasti, Verohallinto kertoo.
Verohallinnon ylitarkastaja Kari Pilhjerta ennakoi, että viime vuodelta voi tulla puuta myyneille edellisvuottakin enemmän tuloja.
”Viime vuoden lopulla puun hinta nousi reippaasti, joten voi olla, että vuodelta 2022 puun myynnistä tulee suomalaisille vielä enemmän verotettavaa tuloa kuin vuodelta 2021”, Pilhjerta arvioi Verohallinnon tiedotteessa.
Pilhjerta arvioi, että myös harvemmin metsää myyvät ovat saattaneet aktivoitua kaupoille, koska hinnat ovat korkealla.
Vuonna 2021 suomalaiset saivat puun myynnistä lähes kaksi miljardia euroa eli liki 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.
Noin 400 000 metsänomistajaa voi jättää veroilmoituksen metsätaloudesta. Metsänomistajat voivat olla yksityishenkilöitä, kuolinpesiä tai verotusyhtymiä.
Verohallinto ei tänä vuonna postittanut metsänomistajille paperisia veroilmoituslomakkeita, vaan se kannustaa tekemään metsäveroilmoituksen sähköisesti Omaverossa.
Viime vuonna veroilmoituksen täytti sähköisesti 80 prosenttia niistä metsänomistajista, joilla ei ollut maatalouden tai elinkeinotoiminnan tuloja.
Pelkkää metsätaloutta harjoittavilla veroilmoituksen määräpäivä on 28. helmikuuta. Jos harjoittaa metsätalouden lisäksi myös maataloutta tai elinkeinotoimintaa, metsäveroilmoituksen määräpäivä on 3. huhtikuuta.
Verohallinnon mukaan moni metsänomistaja luulee, että metsäveroilmoitus pitää täyttää vain silloin, kun on saanut tuloa metsätaloudesta. Metsänomistajat eivät useinkaan myy puuta metsästään joka vuosi.
Metsätalouden menoja voi kuitenkin vähentää veroilmoituksessa, vaikka tuloja ei olisikaan, Verohallinto muistuttaa. Tyypillisiä metsäverotuksessa vähennettäviä kuluja ovat metsävakuutusmaksut, metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksut ja matkakulut.
Metsätalouden tappiollinen tulos vähennetään muista mahdollisista pääomatuloista tai tappio pienentää ansiotuloista maksetun veron määrää.
Jos ansiotuloja on liian vähän, vähentämättä jääneet tappiot voi vähentää seuraavan kymmenen vuoden aikana pääomatuloista.