Raportti: Maailman sotilas­menojen kasvu ei ole pysynyt inflaation vauhdissa

Tuoreen Military Balance -raportin mukaan Venäjä on menettänyt Ukrainassa huomattavan määrän taistelupanssareistaan.

Tuhottua venäläistä sotakalustoa Kiovassa.

15.2. 16:19 | Päivitetty 15.2. 18:33

Maailman yhteenlasketut sotilasmenot ovat kasvaneet viime vuosina, mutta vain nimellisesti, kertoo kansainvälinen strategian tutkimuksen instituutti IISS keskiviikkona julkistetussa Military Balance 2023 -raportissaan. Sen mukaan rahassa mitattu kasvu ei ole korkean inflaation takia merkinnyt reaalista kasvua, vaan todellisuudessa sotilasmenot supistuivat vuonna 2022 jo toista vuotta peräkkäin – noin kaksi prosenttia edellisvuodesta.

Euroopassa puolustusmenot tosin IISS:n mukaan kasvoivat myös reaalisesti jo kahdeksatta vuotta peräjälkeen. Viime vuoden kasvuksi kirjattiin kuitenkin vain vajaa prosentti eli huomattavasti vähemmän kuin 3,5 prosenttia vuonna 2021. IISS:n mukaan voimakas pudotus johtui Euroopassakin juuri inflaatiosta.

Nimellisesti eniten puolustusbudjettiaan on kasvattanut Kiina, viime vuonna peräti seitsemän prosenttia, mikä on maan kaikkien aikojen ennätys. Lisäys on näkynyt muun muassa kotimaisten J-20A-häivehävittäjien määrän kasvuna.

IISS:n vanhemman tutkijan Ben Barryn mukaan sota Ukrainassa on tällä hetkellä pattitilanteessa. Hänen mukaansa odotettavissa on todennäköisesti toinen verinen sotavuosi molempien osapuolten pyrkiessä ottamaan aloitteen itselleen.

Jo tähän mennessä sekä Ukrainan että Venäjän joukot ovat kärsineet merkittäviä miehistötappioita, joita Venäjä on osin pystynyt paikkaamaan liikekannallepanolla.

”Käsitykseni Ukrainan tilanteesta on, että heillä on vielä melko huomattava määrä aikuisia miehiä, joita ei ole vielä otettu palvelukseen”, Barry sanoi raportin julkistustilaisuudessa.

Barryn mukaan kevät helpottaa Ukrainassa hyökkäämistä, mihin kummallakin osapuolella on myös poliittista painetta.

”Ensiksi hyökkäävä saa poliittista ja sotilaallista etua, mutta altistaa samalla itsensä vastustajan tykistön ja panssarijoukkojen vastaiskuille”, Barry totesi.

IISS arvioi raportissaan Venäjän menettäneen sodassa jo noin puolet uudenaikaisimmista T-72B3- ja T-72B3M-taistelupanssarivaunuistaan sekä myös monia T-80-vaunuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita