Tässä ovat viisi verotetuinta automerkkiä – Tilastoista valkenee diesel-yllätys

Suomen verotetuin automerkki on Toyota, ilmenee verottajan kokoamista luvuista.

Toyota ja iso koko, siinä piirtyy suomalaisten automaku uusien autojen kaupoilla. Kuvassa valtavan Toyota Land Cruiserin keula.

16.2. 11:16

Suomen lukumäärällisesti eniten verotetuin automerkki on Toyota.

Tieto pohjaa verottajan kokoamiin tietoihin viime vuonna määrätyistä autoveroista.

Verohallinnon tilastoista pistää silmään, että uusien dieselkäyttöisten henkilöautojen kohdalla veromediaani oli korkea: 6 238 euroa.

”Korkeaa veroa selittää se, ettei pieniä ja edullisia dieselautoja juuri enää valmisteta. Maahantuodut dieselautot ovat usein suuria, esimerkiksi veneen tai hevostrailerin kuljettamiseen tarkoitettuja autoja, jolloin auton hinta ja vastaavasti myös autoveron määrä ovat korkeat”, sanoo ylitarkastaja Tapio Rouhiainen Verohallinnon tiedotteessa.

Bensakäyttöisten uusien henkilöautojen autoverojen mediaani oli noin 2 700 euroa.

Autovero on kertaluontoinen vero, joka maksetaan, kun ajoneuvo rekisteröidään tai otetaan käyttöön Suomessa ensimmäisen kerran. Se on eri asia kuin kuljettajille ehkä tutumpi, vuosittain maksettava ajoneuvovero.

Autoveroprosentin suuruus määräytyy henkilö- ja pakettiautoilla valmistajan ilmoittamien hiilidioksidipäästöjen mukaan. Autovero lasketaan ajoneuvon verotusarvosta, joka perustuu ajoneuvon yleiseen vähittäismyyntihintaan Suomessa.

Verohallinto määräsi viime vuonna autoveroa maksettavaksi noin 500 miljoonaa euroa hieman yli 150 000 ajoneuvosta. Tyypillisesti autoveron maksaa ajoneuvon maahantuova yritys.

TÄYSSähköautoista ei ole vuodesta 2022 alkaen maksettu veroa, mutta niistä tehdään silti verotuspäätös. Sen perusteella useimmiten verottu sähköauto on selkeästi Tesla viidenneksen osuudella kaikista autoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita