Loviisan ydin­voimala saa pysyä käynnissä vuoteen 2050 saakka

Reaktorien käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030, mutta Fortum on hakenut jatkoa vuoteen 2050.

16.2. 13:11 | Päivitetty 16.2. 13:56

Hallitus on torstaina käsitellyt päätösehdotusta Fortumin Loviisan-ydinvoimaloiden uudesta käyttöluvasta vuoden 2050 loppuun asti. Odotetusti hallitus myönsi voimaloille uuden käyttöluvan.

Samassa yhteydessä käsiteltiin Fortumin lupahakemusta käyttää ydinpolttoaine- ja ydinjätehuollon kannalta tarpeellisia rakennuksia ja varastoja vuoden 2090 loppuun saakka.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ja Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoivat päätöksestä heti yleisistunnon jälkeen torstai-iltapäivänä.

Rauramon mukaan Fortumilla aloitettiin Loviisan käyttöluvan jatkamisen valmistelut jo vuonna 2018.

”Pitkä prosessi on saatu päätökseen. Nyt on tehty päätös, josta olemme kovasti odottaneet ja josta olemme kovin iloisia”, Rauramo sanoo.

Päätöksessä Fortumin vaaditaan lisäävän ydinpolttoainetoimittajien monimuotoisuutta. Toistaiseksi Fortum on tilannut polttoaineen Venäjältä, josta se toimitetaan nykyisten käyttölupien päättymiseen saakka. Rauramon mukaan Fortum on jo tehnyt sopimuksen myös länsimaisen toimijan kanssa polttoainetoimituksista.

Loviisan laitosyksiköiden nykyiset käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030. Nyt tehdyn päätöksen turvin Loviisan laitokset voivat pysyä käytössä vuoteen 2050 saakka.

Loviisan ydinvoimalan reaktorit on otettu käyttöön vuosina 1977 ja 1980.

Tammikuun lopussa Fortum kertoi Säteilyturvakeskuksen (STUK) antaneen myönteisen lausunnon Loviisan ydinvoimalaitoksen käyttämisen jatkosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita