Suomeen saapuu uusi auto­merkki, joka on pistänyt Kiinan markkinat jo täysin uusiksi

BYD-jätti tulee Suomeen ja tuo markkinoille kolme autoa, jotka voivat pistää markkinoiden asetelmat uusiksi.

BYD Hania esiteltiin Meksikossa viime syksynä. Han on Teslan vastaavankokoisten autojen kova haastaja.

16.2. 16:28 | Päivitetty 16.2. 18:09

Kiinalainen autojätti BYD alkaa myydä henkilöautoja Suomessa. Ensimmäisenä markkinoille tulee kolme sähköistä automallia.

Ne ovat pieni sähkömaasturi Atto3, iso maasturi Tang ja sedan-mallinen Han.

BYD:n autokolmikkoa esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä viime syksyllä. Vasemmalla punainen Han-sedan, keskellä Tang-maasturi ja oikealla pienikokoinen crossover-maasturi Atto 3.

Malliston hintoja ei ole vielä julkaistu. Vastikään aktivoitujen verkkosivujen kautta hinnat kerrotaan ”lähikuukausina”.

”Olemme parhaillaan neuvottelemassa jälleenmyyjien kanssa, ja tavoitteenamme on rakentaa maanlaajuinen verkosto tämän vuoden aikana. Ennakkomyynnin odotetaan alkavan ensimmäisten jälleenmyyjien kanssa jo keväällä, heti kun meillä on kaikki valmiina sitä varten", kommentoi Suomen maajohtajaksi nimetyt Michael Place yhtiön tiedotteessa.

Maahantuonnista vastaa norjalaisyhtiö RSA, joka on tuonut BYD:tä aiemmin Norjaan.

Lue lisää: Sähköauto 5 000 eurolla, eikä huolta lataamisesta – Kiinalainen auto­kauppa on näyte­ikkuna siihen, mitä Eurooppa vasta odottaa

BYD voi hyvinkin horjuttaa eurooppalaisia automarkkinoita. Yhtiö myi viime vuonna sähkö- ja hybridiautoja määrällisesti eniten koko maailmassa, 1,86 miljoonaa kappaletta. Niistä valtaosa meni toistaiseksi Kiinaan.

Kotimaassaan BYD käy väkevää kamppailua Teslan kanssa sähköautomarkkinoiden kuninkuudesta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan BYD on hiljalleen kartoittanut markkinoita muissa maissa ja ottanut tärkeimmäksi strategiakseen laajentua kansainvälisesti.

Keskiviikkona BYD tiedotti rakentavansa reilut miljardi euroa maksavan akkutehtaan Kiinaan.

BYD on lyhenne sanoista Build Your Dreams, vapaasti suomentaen ”rakenna unelmasi”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita