Turkin maanjäristys voi heikentää maan bkt:ta jopa prosentin

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin arvion mukaan maanjäristys heikentää Turkin taloutta tänä vuonna, mutta jälleenrakennus kompensoi vaikutusta.

Turkissa ja Syyriassa tapahtui tuhoisa maanjäristys viime viikolla.

16.2. 17:05

Turkin maanjäristys voi heikentää maan bruttokansantuotetta (bkt) jopa prosentin verran tänä vuonna, arvioi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD).

EBRD arvioi torstaina julkistetussa talousennustepäivityksessään, että jälleenrakennus piristää Turkin taloutta myöhemmin kuluvana vuonna. Se kompensoi pankin mukaan osan maanjäristyksen infrastruktuurille ja toimitusketjuille aiheutuneista vaikutuksista.

EBRD:n pääekonomisti Beata Javorcik sanoi uutistoimisto Reutersille, että maanjäristys vaikutti pääasiassa alueilla, jossa on maataloutta ja kevyttä teollisuutta. Siten maanjäristyksen leviämisvaikutukset muualle talouteen ovat rajalliset.

EBRD laski talousennustepäivityksessään Turkin kuluvan vuoden talouskasvuennustetta 3,0 prosenttiin aiemmin arvioidusta 3,5 prosentista. Ennusteessa ei otettu huomioon maanjäristyksen vaikutuksia.

Pankki arvioi, että kasvavat rahoitustarpeet ja vaaleihin liittyvä poliittinen epävarmuus aiheuttavat talouteen merkittäviä taloudellisia haavoittuvuuksia.

Pankki myös huomioi, että Turkin vienti on kasvanut nopeasti, koska maan valuutta liira on heikentynyt Yhdysvaltain dollaria vastaan.

Liira heikentyi ennätyshalvaksi suhteessa dollariin keskiviikkona. Liira on ollut viime aikoina ennätyksellisen heikko myös suhteessa euroon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita