Putin kehui Venäjän taloutta ja väitti lännen epä­onnistuneen – ”Länsi haluaa Venäjän kansan kärsivän”

Venäjän talous supistui maan julkaisemin tilastojen mukaan viime vuonna vain 2,1 prosenttia. Myös maan työttömyys on ennätyksellisen matala.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui Venäjän eliitille tiistaina.

21.2. 14:35 | Päivitetty 21.2. 15:53

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehui vuotuisessa Kansakunnan tila -puheessaan Venäjän taloustilannetta vahvaksi.

Venäjän bruttokansantuote kutistui maan tilastoviranomaisen mukaan viime vuonna sodan aiheuttamien pakotteiden seurauksena 2,1 prosenttia.

Venäjän tilastotietojen luotettavuuteen on syytä suhtautua varauksella. Esimerkiksi Suomen pankin siirtymä­talouksien tutkimuslaitoksen Bofitin johtaja Iikka Korhonen kirjoitti Twitterissä tiistaina, ettei pidä Venäjän esittelemiä talouslukuja uskottavina.

”Nämä luvut eivät ole uskottavia, mutta katsotaan, mitä seuraavien vuosineljännesten lukujen kanssa tapahtuu”, Korhonen kirjoitti englanninkielisessä twiittiketjussaan.

Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että laajamittaisesta hyökkäyksestä Venäjälle aiheutunut isku jäi odotuksiin nähden pieneksi.

Venäjän taloustilannetta ovat pönkittäneet energiamyynti sekä sotilasmenojen kasvu.

Vielä viime keväänä Venäjän talouden ennakoitiin romahtavan noin 10 prosenttia. Heinäkuussa Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi Venäjän bruttokansantuotteen supistuvan vuoden 2022 aikana 6 prosenttia.

Putin toisti tiistaina tiedon 2,1 prosentin bruttokansantuotteen laskusta. Samalla hän sanoi, että maan taloudella menee hyvin.

Esimerkiksi työllisyys on kasvanut ja työttömyysaste 3,7 prosenttia on historiallisen matala, Putin hehkutti.

Työttömyysaste kuvaa marraskuun tilannetta, jolloin työttömyysaste laski todella historiallisen matalaksi. Korkeimmillaan Venäjän työttömyys oli helmikuussa 1999, vajaa vuosi ennen Putinin valtaannousua. Tuolloin Venäjän työttömyys huiteli 14,1 prosentissa.

Länsimaat asettivat Venäjään vastaan ensimmäisiä pakotteita jo ennen kuin Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan aamuyöllä 24. helmikuuta 2022.

Hyökkäyksen jälkeen länsi on asettanut Venäjälle suuren määrän erilaisia pakotteita. Pakotteiden päätarkoituksena on ollut heikentää Venäjän kykyä rahoittaa hyökkäyssotaansa.

Puheessaan Putin hyökkäsi voimakkaasti pakotteita vastaan.

Hän sanoi, että lännen pyrkimyksenä on vain saada Venäjän kansa kärsimään sekä luoda epävakautta maan sisälle, Putin sanoo. "Sellaisia humanisteja he ovat."

Putin sanoi, etteivät länsimaat ole onnistuneet tuhoamaan Venäjän taloutta modernin historian ankarimmilla pakotteilla.

”He haluavat saada ihmiset kärsimään, mutta heidän laskelmointinsa ei toteutunut. Venäjän talous ja hallinto osoittautuivat paljon heidän uskomaansa vahvemmiksi”, hän sanoi.

IMF:n ennusteiden mukaan Venäjän talous kasvaa tänä vuonna 0,3 prosenttia. Kasvuennuste on paljon esimerkiksi Kiinaa tai Intian vastaavia pienempi, mutta huomattavasti IMF:n Venäjää koskevaa heinäkuun ennustetta valoisampi. Tuolloin IMF ennusti Venäjän talouden supistuvan tänä vuonna 3,5 prosenttia.

Putin herjasi länttä myös siitä, etteivät tavalliset venäläiset sure rikkaiden venäläisten länsimaissa menettämiä luksusjahteja tai muuta omaisuutta. Hän sanoi Venäjän kääntäneen katseensa ”susimaisesta” lännestä kohti Aasiaa.

Hän sanoi Venäjän aikovan rakentaa omaa talouttaan venäläisen sivilisaation varaan. Hän toivoi myös ulkomaisia investointeja Venäjälle.

”Käynnistäkää uusia projekteja, ansaitkaa rahaa, investoikaa Venäjälle”, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita